В Европа цените на пшеницата паднаха до нови дъна в края на миналата седмица. Началото беше дадено от спада на цените на пшеницата в САЩ след публикуването на доклада на земеделското министерство на САЩ през февруари. 

При договора за пшеница за доставка през май, най-търгуваният на борсата Euronext, котировките паднаха миналия четвъртък до историческо дъно от 204,25 евро/тон. Котировките за пшеница с доставка през следващия месец също паднаха до 205 евро/тон. Също така фючърсните котировки за пшеница от новата реколта с доставка през декември също поевтиняха до 218 евро за тон.
Падащите цени на световния пазар и тежката конкуренция между западноевропейската и черноморската пшеница натежават върху пшеницата в Чикаго, казват анализаторите на agritel, цитирани от agrarheute.com. Докладът от другата страна на океана допълнително затвърди низходящата тенденция за американската пшеница и също тласка цените на зърното в Европа допълнително надолу. 

Световните цени на пшеницата паднаха до 9-годишно дъно

Глобалните цени на пшеницата също напоследък рязко паднаха и са на най-ниското си ниво от 2015/16 г. Руските котировки паднаха с 20 долара/тон, тъй като подобрените метеорологични условия позволиха  допълнително товарене на кораби в руските пристанища .
Поради отслабването на търсенетоq австралийските цени паднаха с 13 долара/тон. Котировките в ЕС също са надолу с 12 долара/тон поради силната конкуренция от черноморски произход .  

Европейската царевица поевтиня до 176,25 евро/тон. Една от причините - отчетена е по-голяма реколта от царевица в САЩ в сравнение с миналия месец.

Цената на царевицата в САЩ се понижава с 8 долара до 195 долара/тон, в Русия - с 10 долара до 200 долара/тон. 

Ечемикът в Украйна поевтинява с 15 долара до 180 долара за тон за доставка през март. Рапицата на борсата Euronext пада с 10 евро до 412,50 евро/тон. 

Борсовата търговия в България е замряла

На Софийската стокова борса котировките продава за хлебна пшеница са на 431 лева за тон, с доставка до купувач (доставка DAP), като купувачите отговарят с 350 лева за тон, отчитат експертите на борсата. Фуражна пшеница се търси на 360 лева за тон. Царевица се предлага от 345 до 360 лева за тон от място, а за маслодаен слънчоглед от място офертите "продава" са за 850 лева за тон.