Сдружението на производители "Ривър Милк" остава без възможност за реализация на около 6 тона краве мляко дневно, след като на 23 май вечерта стопаните са разбрали, че от следващия ден никой няма да дойде за суровината им. 

Нови правила за суровото мляко

„За ситуацията разбрах от шофьора на мандрата, който ме предупреди, че повече няма да взема млякото ни. Отказът е без предизвестие, отказват ни да го получат дори на ниска цена“, сподели за Агри.БГ Петър Карадамянов, който обяви, че цялото количество непродадено мляко ще се подарява. 

Отговорът на управителя на мандрата е бил, че няма възможност да взема мляко и спира работата със сдружението. Адвокатите на "Ривър Милк" ще търсят обезщетения по сключения договор, а срещите между двете страни ще продължат най-вероятно в съда. 

Карадамянов разказа, че е звънял на над 30 мандри, като предлага млякото дори без пари, но никой не иска дори литър.

Отговорът най-често е, че имат достатъчно мляко и всички вече са над капацитета си за преработка. 

От сдружението работят по въпроса да изградят собствена мандра, дори вече е осигурено помещение и се изготвят технологични проекти, но инвестицията е 1,5 млн. лева, което затруднява членовете в момента.

Рентабилността на подобни мандри е от 8 до 10 тона мляко дневно. В сдружението членуват 7 животновъди с 800 говеда, които са в пловдивските села Мътеница, Долна махала, Горна махала и Бегово.  

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

„Вече 5 години съществуваме като сдружение. Много неща се направиха, ползвахме и европейско финансиране. Има още какво да свършим, но се оказва в момента, че сдружаването е най-големият ни проблем“, казва още Карадамянов. 

Той уверява, че влизат и в положението на мандрите, които също се сблъскват със сериозни проблеми. На млекопроизводителите са нужни поне 85 – 90 ст./ л, за да работят без печалба, но дори такава цена в момента не им се дава.

Преди окончателно да бъде отказана суровината им, те са продавали млякото си на 60 ст./л.

Според Карадамянов най-некачествената продукция влиза в големите мандри, работят със суха суроватка и други имитации на мляко. Малките преработватели нямат пари за такива добавки, смята той. 

Петър Карадамянов: Тепърва малките мандри ще бъдат ликвидирани, те са следващите след фермерите. 

Първите желаещи за безплатно мляко вече са на прага на кравефермата. Има и обаждания от големите градове, много хора искат да купят млякото и така да помогнат, но решението на производителите е категорично – ще подаряват. Може месец да изкарат така. 

От "Ривър Милк" се надяват да не се злоупотребява с тяхното решение, защото вече са получили запитвания за получаване на стотина литра от един човек, което не е приемливо. 

Произведеното мляко не може просто да се излее в канала. За да бъде унищожено, трябва да се вика екарисаж и да се плаща за тази работа. 

„Искаме да покажем един по-интелигентен протест, опитвали сме се да го правим и преди, а и без това в момента няма и на кого да се оплачем“, констатира със съжаление стопанинът, който е край животните от дете.