В рамките на“ОСП работи за нас: Остани на линия!”, организирана от AgriGate Media, Института за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт, учениците от Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в град Кнежа имаха възможност да се срещнат с експерти и да научат повече за това как най-старата политика на Стария континент тази за земеделието, е полезна за тях и за бъдещето им развитие. 

План ускорява работата на ДФЗ 

Именно за реализацията на младите хора, насочили се към аграрните науки и възможностите за образование в тази насока с десетокласниците разговаря и проф. д.н. Димитър Греков, директор на  на „Център за продължаващо обучение“ към Аграрния университет в град Пловдив. 

Светлин учи за техник растениевъд и споделя, че се е записал за такава специалност, защото в района на Кнежа е развито селското стопанство и има възможности за реализация. 

“Баща ми се занимава с животновъдство от 10-15 години. Отглеждаме пчелни семейства и пилета. 
По се занимавам с пчеларството. Може би от 3 години постоянно съм при него и му помагам с всичко. 
В момента пчелите ги подхранваме. При пилетата постоянно има работа. През два месеца сменяме партидите от пилетата. Има и много работа през лятото, когато вадим меда”, каза ученикът пред камерата ни. 

В Паралелката по растителна защита и агрохимия учи пък Симо. Той твърди, че би искал да продължи да се занимава със семейния бизнес, който е животновъдство. Идеята му е да има представа и за друг отрасъл в селското стопанство. 

“Имаме около 150 кози и 40-50 овци. Овците са черноглава плевенска, а козите са порода англо-нубийски”, разказа Симо. 

Той посочи, че млякото от семейната ферма се използва за производство на сирене. 

Симо възнамерява да продължи образованието си в аграрната сфера, за да поеме един ден фамилната ферма от родителите си. 

За историята и прилагането на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС), както и каква е ползата от знания и прилагането им в земеделието, учениците разговаряха с председателя на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. 

“Според мен е важно те да могат да получат знания в различни аспекти на земеделието, защото понякога не е достатъчно само да можеш да произведеш определен продукт. Но в живота, който в момента е много интензивен. Особено сега, след COVID-19, се очертаха нови нужди, за които нашите деца трябва да бъдат готови, и най-малкото - да ги знаят. Може и да не им се налага да се справят с новите предизвикателства, но те трябва да имат информацията, да знаят къде да я намерят. Поради тази причина аз смятам, че те трябва да се насочат да учат земеделието от различните му страни. Иновациите и научно-изследователската дейност ще бъдат ключови за следващите години.

Но може да решат да се занимават с политика. Тогава те трябва да могат да развият и други умения. Но винаги в основата ще бъде да познават земеделското производство и след това трябва само да надграждат. Основата, която те ще имат, им дава възможност да тръгнат в различни посоки. И аз много ще се радвам, ако наистина го направят. И ако го правят с любов и страст, със сигурност ще им се получи”, каза Боянова.  

Следете темата и на cap4us.agri.bg.