Браншови организации от земеделския сектор ще бъдат поканени за участие в тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2021-2027 г. Това уточниха за  Агри.БГ от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Показваме стратегическия си план за новата ОСП през април 2021 г.

Имената на членовете на работната група бяха публикувани от ведомството в края на миналия месец, като сред тях преобладават лица от държавната администрация и представители на нестопански организации в обществена полза, които нямат видима връзка със земеделците.

Сред 85 члена на групата, едва 5 са от фермерски структури.

Това доведе до недоволство сред стопаните, които не се чувстват представени и с право на глас в работата на групата, която ще решава така важния за бъдещето на земеделието у нас Стратегически план.

Стратегическите планове са ключов инструмент за новия програмен период 2021-2027  г. на Общата селскостопанска политика (ОСП). Всяка държава-членка има задължението да разработи такъв, в който да изложи своята оценка на потребностите и конкретните цели на ОСП, които смята да постигне.

Проблемът с липсата на фермерски структури в работната група е в това, че повечето представителни асоциации на земеделския бранш са регистрирани като юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) в частна полза, каквито следва да бъдат.

В постановлението на Министерския съвет, което урежда създаването на тематичната работна група за разработване на Стратегическия план, обаче участието на ЮЛНЦ в частна полза е изключено.

Това поставя браншовиците извън възможността за членство в групата.

Агри.БГ отправи запитване до МЗХГ как при това положение ще бъде уреден въпросът с представителството на фермерите във взимането на решения за разработването на Стратегическия план.

От институцията отговориха, че за членове ще бъдат определяни представители и на други групи ЮЛНЦ в частна полза, имащи отношение към мерките, които ще се финансират по съответната програма.

До средата на март на сайта на МЗХГ предстои да бъде обявена покана за тяхното участие.

Заедно с нея ще бъдат публикувани и критериите и изискваните документи от кандидатите, обещават от ведомството.

След запитване за допълнително уточнение от Агри.БГ как ще стане включването на членове от НПО в частна полза, при положение че подобно не е регламентирано нормативно, от министерството се позоваха на чл. 7 от Постановление № 142 от 7 юни 2019 г. на Министерския съвет, което според тях предоставя възможност на заседанията на ТРГ да бъдат канени и други заинтересовани страни, включително ЮЛНЦ в частна полза.

От така подадените отговори на МЗХГ не става ясно дали се предвижда браншовите организации да бъдат включени като постоянни членове на работната група за разработка на Стратегическия план, което би било в несъответствие с нормативния ред или ще бъдат канени на отделни заседания, по преценка на председателя на тематичната работна група, което от своя страна не представлява точно членство в работната група.

Още не е ясно дали браншовите организации ще имат право на глас при взимането на решения.

В отговора си към Агри.БГ от министерството поясниха, че това ще зависи от правилата за дейността на тематичната работна група, които в момента са в процес на изготвяне.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Стопани, тече спешно обсъждане на Закон за браншовите организации

Каква ще е съдбата на субсидиите в новия бюджет на Европа?

Обсъждат със земеделци мерките "От фермата до трапезата"