Нова бомба хвърли в смут браншовите организации у нас, научи Агри.БГ. Късно вчера те получават имейл от министерството на земеделието, в който се съобщава за избирането на национален координатор в сектор земеделие. Той ще бъде член на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) за периода 2020 – 2025 г. Дотук добре, но се появяват много въпросителни. 

Включват браншовите организации в работната група по ОСП

Първо, браншът дори не подозира за съществуването на такава позиция, камо ли че трябва да има наш представител. 

„Ние сега разбираме, че има такъв „наш“ представител! Имайки предвид предстоящите предизвикателства за всички браншове, то този представител би трябвало да е в много тесен контакт с всички нас“, коментират браншовици. 

Второ, предложена е само една кандидатура, касаеща сектор селско стопанство и хранително-вкусова промишленост. Тя е на Диляна Желязкова Славова – национален координатор на Българска асоциация на фермерите (БАФ). 

Оказва се обаче, че това име не е популярно в браншовите среди, а посочената в мейла автобиография се изчерпва само с данни за нейната позиция. Дори справка в Гугъл не дава по-голям резултат.

Трето, браншът има възможност да излезе със свое, единно предложение за алтернативен кандидат, но срокът да го направи е само един ден – до 10:00 часа на 13 март. В случай че бъде излъчена такава единна кандидатура, Министерство на земеделието ще я предложи за съгласуване в Министерски съвет.

Още по-изненадващо е, че мейлът, изпратен от агроминистерството до браншовите организации, става само няколко часа след видеоконференцията с тях във връзка със Стратегията „От фермата до трапезата“. По време на нейното провеждане никой от министерството не обелва и дума за тази позиция в Европейския парламент, която трябва да се реши едва ли не за 24 часа. 

Още повече, че този координатор за сектор селско стопанство ще има важна роля за формирането на европейската политика в земеделието, включително ОСП 2021 – 2027 г.

„Щом трябва да има такъв човек, бихме го подкрепили. Но първо сме изненадани за краткия срок, и второ, от такава непозната личност. Ако искаме да подкрепим или да имаме избор, трябваше да има поне двама кандидати“, е мнението на Божидар Петков – председател на БАМ-Я. 

По неговите думи в групата на активните асоциации все още не са имали разговор дали да излязат с обща кандидатура и каква. Във връзка с краткия срок може би в рамките на деня ще стане ясно. 

„Искаме да бъдат защитени нашите интереси, затова ние бихме подкрепили позицията и предложената сега кандидатура, но с особено мнение по две причини – краткия срок и липсата на алтернатива“, категоричен е Петков. 

От Министерството на земеделието поясняват, че ЕИСК е консултативен орган на ЕС, в който участват представители на браншови организации, работодатели и други групи. Основната й роля е да дава становища по свързани с Европейския съюз (ЕС) въпроси пред Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент. По този начин членовете на ЕИСК могат да въздействат при взимане на решения от институции на ЕС. 

Всяка държава членка на ЕС има определен брой членове. Те се номинират от националните правителства и се назначават от Съвета на ЕС за подлежащ на подновяване 5-годишен срок. Българските кандидатури идват от Икономическия и социален съвет и следващата стъпка е гласуване на Проект на решение на Министерски съвет относно техните предложения.

Агри.БГ ще продължи да следи развитието на темата и да събира гледните точки на други представители на бранша и на самото министерство.

 

Още по темата на cap4us.agri.bg.