ЕК обяви, че в следващите години във връзка с Европейския зелен пакт ще активира 1 трилион евро. "Нека бъдем активни, нека се възползваме от възможностите, които ще ни предостави европейската зелена сделка", призова по време на Осмата национална среща на земеделските производители на Златни пясъци Атидже Алиева-Вели, депутат в ЕП. По думите й няма да е лесно, няма да стане за една или две години.

Земеделският еврокомисар идва на гости през юни

„Това е стратегията за развитие на ЕС - за опазване на околната среда, за развитието на земеделието, енергетиката, индустрията, на всеки сектор от нашия живот. Трябва да бъдем активни, за да можем максимално да се възползваме от възможностите, които ни се предоставят”, подчерта политикът. 

Къде е земеделието в зелената сделка? 
То представлява сърцето на зеления пакт. Голяма част от успеха на тази стратегия зависи от селското стопанство.

Атидже Алиева-Вели: „В следващите 10 години трудът на земеделците за опазване на околната среда трябва да бъде възнаграден. Това, че те ще предоставят блага на обществото като чиста и качествена храна и ще полагат допълнителни усилия за опазване на околната среда, трябва да бъде обезщетено”.  

През март се очаква ЕК да представи стратегията „От фермата до трапезата”, която ще бъде една от основните програми. Сред целите й са намаляване на пестицидите, на торовете, на отпадъците от храни, за устойчиво производство, за хуманно отношение към животните и много други. Всички тези мерки и цели трябва да бъдат вкарани в ОСП и в стратегическите планове на всяка страна. 

Другият елемент на европейската зелена сделка е стратегията за опазване на биоразнообразието. Работният документ се очаква от комисията след септември. Това отново ще рефлектира върху работата на всеки един земеделец у нас.

„Именно затова е много важно в дебатите да участват всички заинтересовани страни, за да не оставаме с впечатление, че отново Брюксел налага дневния ред. Еврокомисарят по земеделие Войчеховски съобщи, че ЕК ще разработи ръководство за прилагане на зелените мерки, което се очаква да бъде представено през месец април”, уточни още Атидже Алиева-Вели.