Земеделски производители излизат на 16 април на четвърти пореден протест в Брюксел от началото на годината, съобщиха медии в Белгия. Протестът е организиран от земеделски производители от Нидерландия, които са недоволни от изтичането на срока на отстъпката от изискванията за естествено наторяване на обработваемите площи, предаде БТА.

Организаторите на протеста поясняват, че очакват среща с еврокомисаря по въпросите на околната среда Виргиниюс Синкявичюс. Те настояват да участват в изработването на законодателните предложения, свързани с тяхната дейност.

В края на март Съветът на ЕС съобщи, че е постигнато споразумение за промени в европейската селскостопанска политика в отговор на исканията на земеделците.

Промените въвеждат опростяване на административните изисквания за стопаните, гъвкави процедури за оценка на изпълнението на европейските правила и за опазване на околната среда.

Предвижда се държавите от ЕС да могат по-лесно да предоставят изключения за селскостопанските производители при извънредни обстоятелства.

Очаква се Европейският парламент да разгледа предложенията по спешна процедура и да гласува следващата седмица, за да може промените да влязат в сила до началото на лятото. Европейски земеделски организации вече предупредиха, че ще протестират в Брюксел и на 4 юни, в навечерието на изборите за евродепутати.