На 16 януари предстои Консултативен съвет (КС) по тютюна към Министъра на земеделието и храните. По време на заседанието предстои да бъдат утвърдени ставките по обновената интервенция „Преходна национална помощ за тютюн” за Кампания 2023.

Още по темата: Цветан Филев: За българските тютюнопроизводители имаше кардинални промени през 2023 година

Трите браншови организации в сектора вече са се споразумели за разпределение на единичните ставки по отделните сортови групи тютюн.

Споразумението е подписано от председателите на „Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010” (НАТ-2010), „Съюз на производителите на ориенталски тютюн в България – СПОТ БГ” (СПОТ БГ) и „Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България” (НКТБ).

На предварителна работна среща със земеделския министър Кирил Вътев и експертен екип от аграрното ведомство, браншовиците вече представиха нотариално завереното Споразумение за начина на разпределение на бюджета от 71 млн. лв., подкрепено с пълен консенсус от трите представителни браншови организации в сектора. 

Споразумението дава превес на най-малките тютюнопроизводители, които са близо 80% от общо 8 295 кандидати – потенциални бенефициенти по интервенцията. 

През следващите кампании за директни плащания до 2027 г., процентното съотношение между единичните ставки по сортови групи тютюн се запазва до края на периода.