От проведените срещи на асоциацията на земеделските производители в България с представители на „Копа Коджека“, както и с асоциациите на германските и белгийските земеделци стана ясно, че до следващия програмен период ще отстояваме заедно запазването на директните плащания на площ. Това съобщи председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов, цитиран от „Агрозона“.
 
 
По думите му директните плащания са се утвърдили като добър механизъм за стимулиране на аграрния сектор и подпомагане на земеделието у нас.
Ръководството на АЗПБ проведе редица работни срещи в Брюксел.  В четвъртък се състоя среща с Пека Песонен, генерален секретар на "Копа Коджека".
 
В предходните дни в белгийската столица бяха проведени разговори и със Соня Де Бекер, председател на Асоциация на белгийските фермери и със Симон Шлютер, пълномощен представител на Немски селски съюз в Брюксел.
От срещите е станало ясно, че за старите страни-членки директните плащания не са толкова важен механизъм, но все пак се подкрепят от фермерите.
 
 
Обсъждането на новата Обща селскостопанска политика вече стартира, поради което и нашата асоциация започна своите консултации и проучване на настроението по темата в Европа, заявиха от АЗПБ.
 
„Предстои сериозен дебат за бюджета за земеделие относно това дали ще се запази в същия размер на ниво Европейски съюз. Друг момент от изключително важно значение е какви мерки и схеми ще бъдат подпомагани. АЗПБ ще продължи да настоява за прилагане в още по-голяма степен на обвързаната подкрепа, която вече дава добри резултати в избраните от България сектори. Единодушни бяхме с колегите от европейските организации, че търговските споразумения на Европа със САЩ и Канада, и руското ембарго оказват изключително негативно влияние върху земеделските производители“, коментира Ивайло Тодоров, член на УС на асоциацията.