Какво е мнението на бранша след срещата на тема “Земеделие” на политическите партии, в рамките на разговорите за ново правителство? 

Всичко по темата, вижте тук

Лично аз и Управителния съвет на асоциацията сме изключително доволни от подхода, който правят от “Продължаваме промяната” за плуралистично разглеждане на проблемите. Това каза за Агри.БГ председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я) Божидар Петков. 

“Установихме, предполагам, че и останалите колеги са го направили, че независимо от броя на управляващите партии и коалиции, проблемите в земеделието са едни. И ние ги чухме от устата на почти всички представители. 
По тази причина доста от тях се припокриха и изкристализирахана общия фон на страната”, каза Петков. 

Той смята, че така на по-късен етап на експертни комисии ще може бързо да се определят детайлите за разрешаване на проблемите и този подход ще даде дискусионно, но и безпристрастно решение на въпросителни. 

Гласувайте: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

“Смятаме, че проблемът с таваните е важен и беше добре, че бе повдигнат от всички. В България е такава ситуацията, че големите се оправдават, че те са и големи данъкоплатци и по тази причина е редно да получават високи субсидии.  Всички плащаме данък върху субсидията още когато я получаваме. Това кой е по-голям данъкоплатец не бива да се отчита като критерий”, посочи Петков. 

В срещата между политическите партии бяха засегнати и маркирани основните теми, които имат много подтеми и който се надяваме, че ще бъдат предоставени за разглеждане на работни групи и там ще се влезе в детайли, които са много важни, добави малинопроизводителят. 

Едно от предложенията за евентуални реформи е разделянето на БАБХ от аграрното министерство. Петков коментира идеята така: “Редно е да са едно цяло, но да има ясно разграничаване, както беше даден пример с лабораториите и тяхната независимост. Може би самите лаборатории трябва да са независими от агенцията, отколкото тя да се отделя от министерството”. 

Божидар Петков: Сядането на една маса и маркирането на проблемите е първата крачка. И тя е най-важната за принципното съгласие.

Всичко това, според председателя на БАМ-я следва да се направи по най-бързия начин.
“Защото всички очакваме както държавния бюджет, така и бюджета за земеделие, което е най-важният елемент за нашата работа през следващия сезон. Очакваме да бъде реализирана и идеята за закон за браншовите организации”, обобщи Петков. 

Относно компетентността на участниците в разговорите, която беше повдигната Петков коментира, че предварително от партиите са получили становища на аграрни организации. “Те са политическото лице и това, което говорят е отговорност на партиите им. Надявам се експертното лице да се покаже скоро и то с работа”.