Разработените технологични карти, които са представени на последния Консултативен съвет по плодове и зеленчуци категорично не устройват производителите от двата сектора. Това стана ясно от думите на Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България и Мариана Милтенова, председател на УС на Национален съюз на градинарите в България през Агри.БГ. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Милтенова изрази своето недоволство и за начина, по който е бил организиран съветът - без заповед на министъра и без дневен ред. 
„Във вида, в който са представени технологичните карти липсва каквато и да било експертност, няма задълбочено познаване на технологията на производството на овощните култури, изпуснати са операции и дейности при изчисленията, което е недопустимо“, отбеляза Гроздева.

Според нея самото производство е описано непълно, има посочени необосновано високи добиви, които не отговарят на реалната производителност от различните култури.

Това е принудило овощарите да попитат веднага откъде са взети тези добиви, тъй като, според тях става дума за произволно подбрани данни и цифри, които няма как да доведат до резултат, отговарящ на истинското производство.

„Представителите на сектора сме реални земеделски производители. Ние сме в самото производство и грешките бързо стават видими за нас. Загубихме много време да чакаме. Смятам, че министерството подходи по обратния път – трябваше да се направят първо срещи с производителите, а след това да се пристъпи към изработването на технологичните карти. Чакахме с месеци да се изработят технологичните карти, за да се види, че те са неработещи и неприложими“, казва още Гроздева. 

Възмущение за качеството на подготвените технологични карти изрази и Мариана Милтенова от Национален съюз на градинарите в България. Документите пристигнали при браншовите представители ден по-рано във вид, който „не позволява да се ориентира в тях дори активно зает производител в сектора“, според нея.

Тя също смята, че в картите липсват цели операции, има нереални цени за някои от културите. Разминавания има в продажните цени, на базата на които са сметнати, както и в добивите. За пример Милтенова дава сливата, за която е посочен добив от 3600 кг и 60 стотинки продажна цена. „Имаше коментари към таблиците, където някои цени са записани като борсови, но всички знаят, че плодовете и зеленчуците не са борсови стоки“, припомни тя. 

Не е ясен срокът, в който трябва да бъдат направени технологичните карти, но тяхната изработка е необходима, за да се подготвят корекциите в Стратегическия план. От бранша обаче се притесняват, че може да се получи позната картина – да се одобрят набързо в последната минута, за да се внесат промените на всяка цена. 

От сектор "Плодове и зеленчуци" все пак очакват технологичните карти да бъдат коригирани с тяхна помощ.