Кирил Вътев е новият министър на земеделието и храните, след като 131  депутати гласуваха “за” предложения състав на правителство от кабинета “Денков-Габриел”. 

Предстои в близките дни да станат ясни неговите заместници в аграрното ведомство. 

Министерството на земеделието бе гласувано да се преобразува на Министерство на земеделието и храните. 

След над 2 часа и половина дебати и замеряне с политически и недотам политически обиди, депутатите гласуваха акад. Николай Денков да поеме ръководството на правителството за следващите 9 месеца. 

Служебният премиер Гълъб Донев освободи зам.-министрите от служебния кабинет от длъжност, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет малко след като новите министри се заклеха в пленарната зала. 

Кой е Кирил Вътев

Кирил Вътев е собственик на месопреробатвателна компания и е добре познат за аграрния сектор. 

Той е завършил Националната спортна академия с профил "Свободна борба" (1978-1982) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. 

Напуска спорта през 1991 г. и заедно с брат си започват производство на сандвичи, но се оказва, че трудно се намират качествени колбаси. 

През 1993 г. регистрират фирмата "Тандем-В" и постепенно от производството на сандвичи преминават към месните деликатеси. Така вече 30 години компанията е на пазара.

В края на 2022 г. Кирил Вътев заедно с акад. Атанас Атанасов инициираха срещи по повод създаването на Българска аграрна камара. Няколко месеца по-късно такава камара беше създадена и регистрирана в Търговския регистър, но без участието на Кирил Вътев и акад. Атанасов. 

Това е втори опит за Вътев да навлезе в капсулования свят на политиците, припомня “Дневник”. 

Първият е от 2005 г. - 12 години след като създава предприятието "Тандем - В". Тогава оглавява Федерация активно гражданско общество (ФАГО) и подготвят участието в изборите заедно с председателя на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. 

Във ФАГО влизат браншови организации и предприемачи от леката и хранително-вкусовата промишленост. Сформирането става дни след като са напуснали друга партия с претенции да защитава бизнеса - Федерация на свободния бизнес (ФСБ) с идеолози Димитър Луджев и Емил Хърсев. Напускането е с мотива, че се чувстват употребени от политиците.