На годишна база продукцията от малини е с ръст от 122,8%. Това сочи оперативният анализ на Министерство на земеделието, храните и горите от края на месец август. Според Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) обаче тези данни не отговарят на реалната ситуация в сектора. 
 
 
„През пролетта голяма част от насажденията с лятна малина пострадаха, както от ниските зимни температури на 2016 г., така и от късните пролетни слани на 2017 г. В същото време, брането на есенната малина приключи предсрочно заради продължителната суша и екстремно високите температури през месец август“, коментира Божидар Петков, председател на БАМ-Я.
 
 
 
По думите му заради продължителното засушаване и температурите от над 35 градуса дори и през месец септември, доведоха до по-ранното приключване на малинобера в редица региони на страната.
 
„Вместо беритбената кампания на есенната малина да продължи както обикновено до края на месец октомври или до първите слани през тазгодишния сезон, голяма част от малинопроизводителите приключват брането на плода още в началото на този месец“, обясни Петков.
 
По данни на асоциацията няма ръст от над 100% при малините.
 
„Ниските изкупни цени през този сезон, липсата на работна ръка, високите цени на поливната вода, както и големите разходи за беритба са само част от причините, заради които голяма част от производителите на малини са пред дилема да продължат ли да работят на загуба или да преустановят работата на полето“, заключи Петков.