Последната година беше доста критична за селското стопанство. Има три големи тренда, които се събраха в нещо като “перфектна буря”. Първият е войната в Украйна. Проблемът беше, че когато този конфликт започна, цените на суровините се вдигнаха и през последната стопанска година всичко беше много скъпо - семена, торове и т.н. Това оскъпи и производството. След това цените паднаха и следователно това стопи маржовете навсякъде в сектора. Това каза изпълнителния директор и ръководител направление „Корпоративно банкиране“ в Банка ДСК Боян Стефов в разговор с главния редактор на Forbes България Веселин Димитров по време на форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”, организиран от Forbes България и Агри.БГ. 

Вторият голям тренд са климатичните промени. Ясно е, че се затопля времето, а това е проблем, защото предвидимостта е невъзможна почти. Фермерите не могат да имат никаква стратегия какво да сеят, как и т.н.

И третата голяма тенденция е амбицията на Европа за по-устойчиво и по-зелено развитие на земеделието, добави Стефов. 

Боян Стефов: В критични за селското стопанство години, подкрепата на банките, застрахователите и държавата е от ключово значение за аграрния сектор. 

Всички искаме да има устойчиво развитие, което е напълно нормално, но ако имаш пазар, който е отворен към страни, които нямат мита и не прилагат същите политики - визирам Украйна и държави в Южна Америка, очевидно, че има конкурентно преимущество за тези страни, спрямо нашето производство, анализира Стефов. 

“Съответно това оказва натиск върху пазара. Това, което е важно, според мен, е, че тези ефекти не са еднократни. Те ще са активни в следващите 5-10 години. И по-скоро ще се засилват и ние всички трябва да сме готови за такива турбулентни, динамични времена”, посочи той. 

Ясно е, че войната ще свърши, но проблемът е, че геополитически двата големи блока очевидно все повече се обособяват. Ефектът от климатичните промени също ще продължава, отбеляза Стефов и добави: 

“В тази среда е много важно ние, банките, застрахователите, държавата, много бързо да реагират и да са склонни бързо да адресират проблемите и да оказват - в случая на държавата, необходимата административна подкрепа, за да можем всички заедно като една екосистема, да сме успешни”, обясни Стефов. 

Банка ДСК има инструменти и ресурс да финансира предприемачите в селското стопанство и производство на храни. Има и изградени механизми. Селското стопанство е единствената индустрия, за която банката е създала специален отдел в централата и във всички дъщерни поделения.

Това води до развитието на различни продукти и кредитни политики, насочени към подпомагането на големи и малки производители на храна и селскостопанска продукция. 

„В рамките на един ден банката може да даде решение за необезпечен кредит на малка компания“, добави Стефанов. 

Със своите инструменти и чрез Плана за възстановяване и устойчивост, банката може да предоставя финансиране на компаниите за машини, земя и за всичко необходимо. Предоставя и оборотно финансиране, както и стоково хеджиране за определени култури. 

В последните 20 години много голяма част от фирмите пораснаха и почнаха да търсят възможностите за излизане в околните страни. „Ние можем да бъдем партньор за всички тези чуждестранни, търсени партньори и инвестиции“, заяви Боян Стефов.

Очаквайте скоро видео от участието на Боян Стефов във форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”.