Отглеждането на годжи бери е лесно. Растението обича алкална и камениста почва, но и върху черноземни почви се чувства чудесно. По-лесно понася сушата, отколкото преовлажняване. Годжи бери се засажда в редове на разстояние 1,5-2 м. между растенията в реда и 2-3 метра между редовете. Размерите на посадъчната яма са 50x50x50 сантиметра. Веднага след засаждането, трябва да се направи опора или пергола (решетка) с височина 2-2,5 метра, тъй като в първите години клонките се разстилат по земята.

През първите три години се формира короната, като се избират най-силните и най-дълги скелетни клони, по 3 до 5 на храст. На скелетните клони се формират плодните рамене с дължина 20-50 сантиметра. По-нататък технологията на отглеждане на годжи бери е подобна на тази за отглеждането на грозде. Ежегодно се подрязват плодните клонки, като се оставят от една до четири пъпки на всяка. Ако мястото е малко годжи бери може да се оформи като компактно дърво. За да се получи това, при засаждане около него се забиват метални пръти до 3 метра височина. Растението се оставя с един водач, като клонките се прикрепят към металните пръти. Водача се оставя с 1-1,5 м. височина и се формират плодните клонки. В този случай се получава колоновидно дърво с увиснали клони, красива декорация на градината по всяко време на годината.

Годжи бери може да се размножава с коренови издънки, зелени и зрели резници, а най-надеждният начин - вкореняване на отводи. В средата на юни, когато храстите бързо набират зелена маса, се взема млада пръчка, сгъва се на дъга, поставя се в малък контейнер и се пуска в земята. Полива се в зависимост от метеорологичните условия. Пръчката продължава да вегетира и да се вкоренява. До есента се образуват здрави корени, а освен това ще бъде отрупана с плод. След това пръчката може да се отдели от растението-майка и да се засади на постоянно място.

За пореден път виждаме, че растенията свободни от вредители са много редки. Обикновено, след определен период на отглеждане всички растения показват признаци на поражение от болести и неприятели. Годжи бери се напада от листни въшки, колорадски бръмбар (яде цветовете и младите завръзи), гъсениците на зимната нощенка и др. Растението се може да се третира срещу вредители с настойка на пелин.

C болестите е по-сложно – по листата се проявяват признаци на поражение от фитофтора (Phytophthora) и брашнеста мана. За да не боледуват растенията, условията на отглеждане трябва да бъдат възможно най-близки до естествените, т.е. трябва да се отглеждат върху алкални почви, и на време да се разсаждат.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Болести и неприятели при Годжи Бери Goji Berry - Растителна Защита (Пръскане)

Торене на Годжи Бери Goji Berry

Размножаване на Годжи Бери Goji Berry