Несъгласие със заявеното намерение за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд изразиха от Българската аграрна камара. 
"Държавата трябва да пази своята земеделска земя. Единствено, когато се налага да се обезщетяват граждани, може да служи за поименни компенсационни бонове", обясни изпълнителният директор на камарата Светлана Боянова пред БНР. 

Тя опроверга финансовия министър, който отрече възможността за продажба на държавни ниви да е заложена в бюджетната програма за следващите години. 

Светлана Боянова: Това не е фалшива новина, не е заложено като приход в Бюджет 2024, но е в приходната част за 2025 г. - в частта "Други“, намира се на страница 13 в Програмния бюджет на Министерството на земеделието и храните. Проверено е и видяно в документацията, качена на сайта на Народното събрание. Самият факт, че се прави по този непрозрачен начин идва да покаже, че нещо не е както трябва.

Тя призова финансовият министър да каже какви са целите за подобна продажба, тъй като бюджетът няма крещяща нужда от тези средства в момента. 

В момента Държавният поземлен фонд е  2,2 млн. декара, от него годишно в хазната влизат 90 милиона от наеми и ренти, уточни изпълнителният директор на аграрната камара. 
Боянова напомни, че става дума за държавна поземлена собственост, която не е на Асен Василев и това не може да бъде само негово решение.

„Държавата е един актив, който не може да бъде в разпореждането само на един човек. Радвам се на реакцията на Министерството на земеделието. Ако те не бяха реагирали с такова становище, нямаше и да разберем, че става въпрос за такова намерение. Това е един пример как не трябва да се прави политика. Надявам се след като тези намерения бяха разкрити, това да бъде възпиращо", убедена е Светлана Боянова. 

 Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024

Срещу продажбата на земеделски земи от Държавния поземлен фонд се обяви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Парламента, цитиран от БНР. 

"До този момент на тази тема с нас не е разговаряно. По принцип има земи, които не могат да се използват за нищо, това би могло да се разглежда. Но плодородни земи, които са ни толкова важни за земеделието, не би трябвало да се разпродават", казва още той. 

Четете още: Десислава Танева: Държавните ниви ще отидат при малцина едри фермери и оператори извън земеделието

 

Информацията за намерението да се продадат 700 000 дка от Държавния поземлен фонд срещу 340 млн. лева, стана ясна в края на миналата седмица от писмен отговор на земеделския министър Кирил Вътев до финансовия министър Асен Василев.Това на практика е 1/5 от целия държавен поземлен фонд. 

Още в понеделник финансовият министър отрече тази информация и я определи като „фалшива новина“, въпреки наличието на документи, които доказват официална кореспонденция между земеделското и финансовото министерства. 

Нещо повече – оказа се, че министърът не е проверявал дали има постъпило във ведомството становище от земеделския министър по този въпрос, тъй като всеки ден получавали „безброй становища“.