В бюджет 2024 година няма включени планове да бъдат продавани държавни земи. Това стана ясно от думите на финансовият министър Асен Василев, който заяви, че „няма нищо законодателно, свързано с подобна продажба“. 

„Ако такова нещо ще се прави, трябва да бъде широко обсъдено, да мине през парламента и през законодателни промени. Със сигурност българският народ ще разбере, ако има такива планове“, каза Василев.

Според него в нито един вариант на бюджета не фигурира вноска на средства от продажбата на държавни ниви, нито в прогноза за следващите години. „Такава разпоредба няма дадена на Парламента за обсъждане“, каза още той.

Министърът не е проверявал дали има постъпило във ведомството становище от земеделския министър по този въпрос, тъй като всеки ден получавали „безброй становища“. Според него това е една фалшива новина, която се разпространява.

В края на миналата седмица обаче стана ясно становище на аграрното министерство за съгласуване на проекта на държавен бюджет на Република България за 2024 г.

В част III е коментирана приходната стана на бюджет на Министерството на земеделието и храните за 2025 година. 
Документът е в отговор на писмо № 91-00-675/10.11.2023 г. от финансовото министерство.