Не за първи път ще говорим за блокчейн и възможността за прилагането му в земеделието. Тази концепция е използвана за решаване на проблеми от различни сектори. Конкретно в земеделието обаче, блокчейн се прилага за подобряване на безопасността на храните и времето за транзакции.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Нарастващият интерес на технологията блокчейн в земеделския сектор изисква все по-ясен и систематичен преглед. Това стана ясно от оперативната група, състояща се от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), Аграрен университет - Пловдив, земеделски производител и софтуерна компания.

“Блокчейн е скорошна изследователска област в селскостопанския сектор. Резултатите показват, че 60% от документите са фокусирани върху веригата за доставка на храни. Също така, 50% от изследванията на блокчейн в селското стопанство са доминирани от азиатски изследователи от общността, особено от Китай. По същия начин половината от изследванията се занимават с предизвикателства, свързани с неприкосновеността на личния живот и сигурността на Интернет на нещата с технологията блокчейн”, обясниха оттам.


Докато научните изследвания по отношение на блокчейн и проследяемостта във веригите за доставки в селското стопанство нарастват бързо, същото не се отразява в наличността на търговски приложения. Едно от най-известните подходящи приложения е IBM Food Trust. Идеята е да се проследи произхода на манго и китайските продукти от свинско месо. Той е изграден на платформата Hyperledger Fabric, където всички данни се съхраняват в счетоводните книги на блокчейн и са достъпни по цялата верига на доставки от производител до потребител.


Показателен резултат от приложението е, че процесът на идентифициране на произхода на манго може да отнеме седем дни за проследяване  без тази система. А чрез самото приложение, процесът по идентификация отнема около 2,2 секунди.

Графика от: Andreas Kamilaris

 

Provenance е друга компания, която популяризира базирана на блокчейн система за проследяване на рибни продукти, обясняват от софтуерната компания, която участва в оперативната група.

“Чрез приложение всеки рибен продукт се маркира уникално. Този уникален идентификатор съдържа цялата информация за рибата, нейната опаковка, условия за транспортиране и съхранение. Целта на Provenance е да намали двойните разходи за сертифициране и да предостави достоверна информация на потребителите, като използва неизменна система за разпределена книга. Provenance използва публичен блокчейн, където всички заинтересовани страни са равни и информационната сигурност е висока. Разбира се, подобно приложение може  да се използва за всички продукти, не само за риба”, обясняват оттам.

Следвайки водещите стъпки на IBM’s Food Trust and Provenance, в днешно време все повече стартиращи компании се появяват на територията на подкрепяната от блокчейн проследяемост на селскостопанските храни.

Например продуктът AgriOpenData има за цел да гарантира, по-прозрачен, сигурен и публичен начин при проследяемостта на цялата верига на хранително-вкусовата промишленост, както и на преработката на селскостопански продукти. За всичко това обаче се използва блокчейн, който удостоверява качеството на съответния продукт.

 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020