Третото преброяване на земеделските стопанства в България е към своя край. То продължава до 18 декември 2020 г., като до момента експертите са преброили около 190 000 - 192 000 стопанства. Това заяви Николай Маринов, директор на Главна дирекция "Земеделие и регионална политика" в Министерството на земеделието.

Преброяване 2020: Какви са резултатите до момента?

“Данните показват увеличение на декарите обработваеми земя, увеличаване на трайните насаждения и на заетостта в зеленчукопроизводството, независимо от това, че всички казват, че намалява. Данните показват обратното”, заяви Маринов пред БНР.

Преброяването на земеделците стартира на 1 септември 2020 г., като първоначално беше под формата на онлайн анкетиране. Впоследствие продължи към аналогово преброяване. 

"Основните цели на преброяването са да направим изследване на структурата на земеделските стопанства, която ще обхване всички стопанства на територията на страната. Ще добием прецизни данни за заетостта и използването на работна сила, за да можем да формираме адекватни политики в областта на земеделието”, обясни Маринов.

Със 100 хиляди са намалели земеделските стопанства за 10 години

По думите му в областта на растениевъдството ще се изведе информация за това колко са реколтираните площи, какво е производството – средният добив на култури за последната година и по години. В животновъдството – броят на селскостопанските животни, дейността на кланиците за месо, млекопреработвателни предприятия, птицевъдство, пчеларство.

“Имаме един много добър инструмент – система за земеделска и счетоводна информация, който дава оценка на доходите на земеделските стопанства и въздействието на селскостопанската политика”, каза още Маринов.

Резултатите от преброяването се обновяват постоянно ТУК.

У нас има около 50 млн. дка използваема земя, от нея обаче около 35 млн. дка е обработваемата, като с около 34,5 млн. дка участва в схемите и мерките за подпомагане към Държавен фонд "Земеделие". 

По думите на Маринов, данните към момента показват и окрупняване на стопанствата.

"Концентрацията на хората отива в големите градове, наситеността на земеделските стопанства с нова модернизирана техника способства за намаляване на работна сила (в зеленчукопроизводството, в овощарството...). Това са съвсем нормални тенденции", заключи експертът.