Група от десет български земеделски стопани участва в най-голямото изложение за ягодоплодни култури в Германия. На 22 и 23 ноември в Карлсруе си дават среща производители на малини, ягоди и други ягодоплодни, представят се нови технологии и възможности за развитие на търговията. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)


„Тук се срещат търговци на ягодоплодни култури, на посадъчен материал и на оборудване. Представени са модерни оранжерии, нови технологии, както и торове, препарати и всичко от А до Я за ягодоплодните“, коментира за Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). През тази година Българска асоциация на малинопроизводителите чества своята десета годишнина.

Има изключително голям интерес към българските ягодоплодни. Най-голямо впечатление на посетителите правят нашите пресни малини. На българския щанд са представени плодови вина, както и инвитро произведени български сортове малини, устойчиви на климатични промени. Те са дело на Института по овощарство в Пловдив. Предлагат се също малини и ягоди за пресния пазар в малки опаковки. 

Освен организаторите от асоциацията, гости на щанда са производители от Съюза на дунавските овощари. Има представител на организация на производители на оранжерийни ягоди, която е нов асоцииран член в Българска асоциация на малинопроизводителите. 

„В БАМ-Я се опитваме да консолидираме всички производители на ягодоплодни в страната и по този начин организацията помага България да бъде представена във всички направления на производството“, сподели още Петков. 

През миналата година са сключени успешни договори с италианска и нидерландска компании, които се очаква да бъдат продължени и да се постигнат нови договорености. 

От предлаганите новости за българските производители най-впечатляващи са агрофотоволтаиците. Те дават възможност без да се променя начинът на ползване на земеделските земи да се изградят фотоволтаици върху насаждения от малини и ягоди или върху покривите на оранжериите.

"Една голяма част от тях са полупрозрачни, което осигурява оптимално полузасенчване, защото малините и ягодите имат нужда от засенчване, което производителите правят към момента с други материали. Сега може да има двойна полза, защото слънчевите панели няма да са пасивни елементи, а ще носят допълнителни приходи на земеделските производители. В различните типове оранжерии виждаме много роботизирани машини и роботи, които служат за борба с плевелите и облекчаване на ръчния труд“, разказва още Божидар Петков.

На изложението в Карлсруе има много разработки за автоматизиране на брането, както и редица иновативни системи за директни продажби. Това са т.нар. вендинг машини, които са електронни машини с охлаждане и могат да продават земеделска продукция от всякакво естество – от яйца до ягодоплодни. 

На 6 и 7 декември асоциацията ще проведе семинар в Чифлика, на който участниците в изложението ще споделят с колегите си какво са видели, какви възможности и новости има в сектора. По този начин участието им ще има мултиплициращ ефект и обмен на знания.