Незапомнената пандемия в света от повече от век, пълномащабната война в Европа и увеличаващите се климатични бедствия под формата на суши, горски пожари и наводнения са най-големите предизвикателства пред европейските фермери в последните години.

Четете още: Без субсидии: Стотици не прескочиха бариерата „активен фермер

 

Всяка от тези кризи удари много тежко нашите фермери“, каза в сряда еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски по време на дебат в Европейския парламент относно положението на фермерите в момента. 

Според него земеделските протести, които напоследък избухнаха в някои страни, до голяма степен се коренят в националните политики. Все пак Войчеховски призна, че пълната отвореност към вноса на селскостопански продукти от Украйна е довела до значителни конкурентни заплахи за много от европейските фермери, които са изправени пред радикално променен пазар.

През 2022 г. вносът на селскостопански продукти от Украйна в ЕС почти се удвоява от 7 на 13 милиарда евро.  
Другата причина за притеснението на фермерите е свързана със зеления преход. 

В дебата взе участие и Атидже Алиева – Вели, българският евродепутат, който членува в Комисията по земеделие на Европарламента. Тя отново призова за ускоряването на процеса на изравняване на субсидиите между Източна и Западна Европа . "Европа на равните възможности означава и пълна конвергенция на директните плащания", напомня Вели. 

„Месеци наред нашите земеделци предупреждават, че са в криза. Ако не бъдат чути, рискуваме да поставим Европа и нейните граждани в продоволствена несигурност, дори и в продоволствена криза“, каза тя пред Европарламента.

Според нея екологичният преход може да се случи само с поносими и реалистични мерки и изисквания към европейските фермери. „Необходимо е ново начало в агрополитиките на ЕС. И това ново начало следва да се основава на диалог със земеделската общност и на научни данни“, казва нашият евродепутат, която напомни, че „доброто бъдеще на ЕС, не може да се случи без фермерите“. 

Дебатът за положението на фермерите, които протестираха в няколко европейски страни, се проведе в Европейския парламент по инициатива на румънския евродепутат Даниел Буда. Той настоява Европейската комисия незабавно да предложи нови финансови ресурси за фермерите, както и да се направи дерогация по екологичните изисквания, които силно затрудняват фермерите.