Последните изменения в Закона за земеделските производители, свързани с понятието "активен фермер", засегнаха много стопани, които не получиха директни плащания за Кампания 2023.

Проблемът достигна до Комисията по земеделие в Парламента, където земеделският министър Кирил Вътев и експерти от екипа му, се наложи да отговорят на на питане от народния представител Иван Иванов. 

Четете още: Кирил Вътев и Георги Тахов ще участват във форума AGRI SUMMIT 2024

 

Той припомни, че понятието активен земеделски стопанин беше въведено, за да може да се пусне в действие Стратегическият план, но промяната ощети стотици стопани. 
 

Това са земеделски производители, които активно са работили, но тъй като имат и друга дейност освен земеделската - не са получили плащане. „Някой от тях са сериозни земеделски производители, които до този момент не са били в нарушения по отношение на средствата, които се получавали от Държавен фонд „Земеделие“, нито при кандидатстването по различни програми, но в момента са лишени от възможността да получават директни плащания, които са сериозен елемент от подпомагането което получава земеделския стопанин“, каза бившият земеделски министър. 

От своя страна министърът на земеделието Кирил Вътев обясни, че по темата се работи усилено и в момента. „Определението за активен земеделски стопанин е тема, която погълна най-много енергия, защото регламентът ни постави в ситуация, при която земеделски производители с много значителна земеделска дейност се оказа, че не могат да имат 30% доходи от земеделие, тъй като приходите му от други дейности са по-високи. По същите причини, те не могат да направят и 5% приходи от субсидии“, каза той. 

"Темата активен фермер занимава експертите от аграрното министерство от лятото на 2023 г., когато са получени първите резултати от подадените заявления за кампанията по директните плащания", коментира Аделина Стоянова, директор на дирекция "Директни плащания“. 

При първата версия на Стратегическия план, която е подадена през февруари 2022 г. в дефиницията се посочва минималното ниво на стопанска дейност, като изискването за подпомагане.

Всички фермери, които стопанисват минимум 0.5 хектара земеделски площи или имат регистрирани във ВетИС минимум 5 крави или 10 овце се считат за активни земеделски стопани. В рамките на тази дефиниция се запазва прилагането на т.нар. неактивен списък“, уточни тя. .

Идеята с първата дефиниция е всички фермери, които до момента са получавали директни плащания да могат да ги получават и през следващия програмен период. След като са получени коментарите на Европейската комисия през май 2022 г., в бележките от Брюксел има забележки по отношение на дефиницията за активен фермер и по-конкретно по отношение на българското предложение за дефиниране на минимални изисквания. Счита се, че нашата дефиниция е невалидна
След двустранни технически консултации дефиницията придобива вида, в който в момента е разписана в член 54 на Закона за земеделските производители. 

Към 10 януари по справка от Държавен фонд „Земеделие“ 759 бенефициента не са окончателно определени като активни земеделски стопани. В рамките на тези бенефициенти има 601 стопани, за които по различни причини извън администрацията, липсват данни или необходимата информация не е била предоставена от Националния статистически институт и Националната агенция по приходите, въз основа на която от Разплащателната агенция да направят проверката за активен фермер. От Фонда е направено повторно искане към двете институции за нова информация за всеки бенефициент по отделно.

„Осъществена е връзка и със засегнатите бенефициенти, част от които не са подали годишни отчети, други дори и данъчни декларации. Очакваме от НСИ и НАП обратна информация за 600 фермери, на база на която да определим тяхната принадлежност към активен фермер“, каза още Стоянова. 

За останалите 158 бенефициенти има получена информация от институциите. Освен това са предоставени данни от годишните отчети за икономическата им дейност, както и за приходи от земеделска и неземеделска дейност. „Направени са необходимите калкулации и е установено, че по така разписаното законодателство, тези фермери не могат да бъдат определени като активни. В същото време тези фермери извършват значителна земеделска дейност, защото 141 бенефициента имат стопанства над 10 хектара или общо заявената от тях площ е  14 хиляди хектара. Има и четирима бенефициенти, които се занимават с животновъдство. Например стопанин с 230 говеда, с 966 овце-майки и 168 бивола не може да отговори, тъй като основните му приходи са от други икономически дейности“, сподели още експертът. 

В измененията на Стратегическия план, от аграрното министерство са посочили, че минималните нива на земеделска дейност ще бъдат определени от националното законодателство. Идеята е фермерите, чиято дейност е значителна да не бъдат изключени от обхвата на подпомагането. 
В началото на февруари се очаква от Комисията писмо с коментарите по изменението на Стратегическия план, включително и за понятието  активен фермер. Идеята е дефиницията да бъде допълнена, така че да не се прилагат дискриминационни критерии към фермери, за които земеделието не е значителна дейност.