България бе поканена да е партнираща държава в международното изложение за селскостопански продукти АГРА в Словения през 2023 г., съобщиха от пресофиса на Министерството на земеделието.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Предложението е отправено към заместник-министъра на земеделието Георги Събев от Борис Ерявец, изпълнителен директор на компанията, която организира най-големия селскостопански панаир в Словения. 

Неговото 59-о издание се провежда в периода между 21 и 26 август в град Горня Радгона. Тази година държава партньор е Франция, а през 2022 г. такава ще бъде Япония.

На изложението са представени производители на земеделска техника, хранителни продукти, напитки, вина, животновъди и други. Организаторът на словенския селскостопански панаир прояви интерес към посещение и на българската АГРА в Международен панаир – Пловдив.

Заместник-министър Събев разговаря и със земеделските министри на Косово и Черна гора. Темата бе задълбочаване на отношенията на държавите в сферата на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Интерес са както пресните плодове и зеленчуци, така и тестените изделия и напитки.

Със заместник-министъра на земеделието на Северна Македония Траян Димковски бе обсъдена възможността за съвместна защита на продукти със специфично географско означение.