Около 9 500 са в момента биволите в Българя, от които 6 500 са дойните биволици. Половината от тях обаче са засегнати от референтната дата  28 февруари 2009 г. и не получават национални доплащания за глава животно. Едва около 3 000 животни получават субсидията от 250 лв. Останалите не получават и стотинка, защото фермите им са създадени след 2009 година. Това каза пред Фермер.БГ проф. Цонка Пеева, председател на Българската национална асоциация за развитие на биволовъдството (БНАРБ).
[news]
В същото време не малко хора, които закриха фермите си, продължават и до днес са взимат субсидия, което е парадокс. „Защо, ако фермерът например няма торище по Агроекология, веднага го санкционират, а хора, които от години нямат животни, получават субсидии за тях...?“, коментира проф. Пеева. 
 
Според проф. Пеева директните плащания, обвързани с производството, които ще получават и биволовъдите от 2015 година, ще съживят биволовъдството, което в някои райони на страната е основен поминък на хората. Много от фермите обаче са малки  с по 10 – 15 животни и цените, на които се изкупува млякото им не са високи – особено в  Северозападна България, където литър биволско мляко се изкупува за 1,10 лева. Там цената е най-ниска и трудно достига 1,20 лв/литър, посочи проф. Пеева. В останалите региони изкупната цена е 1,20 – 1,30 лв/литър.
 
Изискванията по Наредба 26 все още са много тежки за изпълнение от малките и средните фермери, коментира още проф. Цонка Пеева. Масова е практиката на Запад фермите да работят със съвсем малки цехове, които е достатъчно да отговарят на заоохигиенни изисквания. В Германия, например изискванията са много опростени. Ферма за отглеждане на биволи, която е член на Германския съюз на биволовъдите, разполага с малък цех. Правят мобилна търговия с малки камиони, оборудвани с хладилни витрини и касови апарати, свързани директно с Агенцията по приходите. Всичко е изключително опростено, фермерите са „на светло“. Те работят по график и пласират цялата си продукция без да работят на загуба. 
 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!