Близо 100 биволовъди от Асоциацията на биволовъдите в България се събраха на отчетно-изборно събрание в град Шумен днес, предаде репортер на Фермер.БГ. По време на срещата председателят на АББ д-р Марина Цанкова пожела здраве и упоритост на фермерите и през новата 2013 година.

Като положителна новина Цанкова посочи, че през 2012 година броят на биволовъдните ферми в страната се е повишил с малко над 10% , а броят на биволиците – с 11%. На фона общата статистика за 14% спад на стопанствата в животновъдството в страната, това все пак е  положителна новина, посочи председателката на АББ. В момента в страната се отглеждат 9900 бивола.

Мария Степанчева, секретар на АББ каза по време на срещата, че биволовъдите са доволни от повишените субсидии за глава животно през тази година. Фермерите получиха с 50 лв повече средства – в размер на 350 лв.

Смятам, че трябва МЗХ да работи по-усилено за да стартират плщания по мярка 215 за хуманно отношение, защото по нея животновъдите могат да получават до 600 евро на глава животно, каза още Степанчева и допълни: Продължаваме да настояваме пред зам.-министър Светлана Боянова и зам.-директора на ДФЗ Свилен Костов да се работи успорито за постигането на тази цел. Тази година се борим за поне 400 лв субсидия за глаа животно, каза в заключение Степанчева.

В момента в АББ членуват 103 биволовъдни стопанства.

Очаквайте видео интервюта и репортаж от срещата по-късно във Фермер.БГ web TV.



 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!