"Животновъдите сме обирани от млекопреработвателите". Това заяви пред агенция Фокус, Бисер Чилингиров председателят на УС на Национална овцевъдна асоциация ( НОА ).

 

Има спекула при образуването на цената на млякото, категоричен е Чилингиров.

 

„Овчето мляко е на цена между 1 – 1,25 лв. Нашата себестойност е различна – от 1,50 до 1,90 лв., в зависимост кой какви овце отглежда, фуражите, които използва, откъде купува, в кой край на държавата се намира. Фуражът оскъпява, производителността на труда също оскъпява; токът, нафтата – тези консумативи за всички са еднакви, и са регулирани от държавата”, каза инж.Чилингиров.

 

„За тези 20 години млекопреработвателните предприятия унищожиха българското животновъдство. Казвам го най-откровено и отговорно”, допълни той. „Имахме много животни, с лека ръка се заклаха на безценица в месопреработвателните предприятия. Продължават да изкупуват телешкото по 2,80 лв., което е под себестойността, и агнешкото на 5 – 5,40 лв., които на турския пазар се реализират на 7 лв. живо тегло”, посочи инж. Бисер Чилингиров.


„Мен хората са ме избрали, за да ги защитавам – ние сме обирани от млекопреработвателите. Оттам насетне те дали са обирани от големите вериги това ще го докаже държавата. Има си органи, които ще го разследват”, каза още той и обясни, че в Гърция млечните продукти са на цени, както в България, но овчето мляко се изкупува на 1,20 евро. „В Гърция условията са много по-лоши. Там, където се гледат овцете и козите, няма ток, няма вода. Представите си какви са хигиенните изисквания. В същото време - млякото им се купува скъпо и така е било винаги в годините”, посочи Чилингиров.


„Винаги мандрата или преработвателното предприятие казва какви са условията. Ако не иска да ти взема млякото, започва – имаш оводнено мляко, високи стойности на микроорганизми, ниска масленост, ниско ниво на сух безмаслен остатък, нисък протеин. Това са номерата, а животновъдите трябва да продадем тази стока”, каза още той и даде пример: „Ако днес имам 300 литра мляко, какво да го правя?

 

Наредба 26 още не ми разрешава да го продавам в магазин. За да имам магазин, аз трябва да имам много неща – за да преработвам сиренето трябва да имам специални неща, за да отговаря на изискванията. Трябва да имам пари, средства, а ние животновъдите ги нямаме. Ние сме натикани в ъгъла и не знаем накъде да мръднем”, каза инж. Бисер Чилингиров.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!