Генетично модифицираните организми объркват пчелите, пречат на опрашвателната им способност и съсипват българското земеделие.

Това каза Албена Симеонова от Българска асоциация Биопроукти в отговор на въпрос на Фермер.БГ относно тенденцията от последните години на измиране на цели пчелни семейства.

Българските биопроизводители са част от борбата срещу генно модифицираните организми, както и за узаконяване на НАТУРА 2000 в България.

Според Симеонова големите полета с по 2000 – 3000 дка рапица сериозно вредят на пчеларството. На първо място, защото те предлагат еднотипна паша.

[news]Освен това, препаратите, използвани за пръскане на растенията, не щадят особено чувствителния организъм на пчелите.

Намаляването на тези полета е необходимо, категорична е Симеонова. Трябва да има и редуване на културите (немодифицирани люцерна, соя, фий и т.н.).

Това действително ще спаси пчелите. Защото не трябва да забравяме, че пчелите са най-големият филтър в природата, каза Симеонова.

Както Фермер.БГ писа преди дни изследване на Европайската агенция по безопасност на храните (EFSA) показа, че три широко използвани пестицида в земеделското производство са рискови за пчелите в Европа - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам.

Заради вредни остатъци от пестицидите в цветния прашец и нектара на растенията, третирани с химикалите, те не трябва да се използват върху култури, които привличат медоносните пчели – захарното цвекло, царевица, рапица и слънчоглед, посочиха от EFSA.

Гледайте ВИДЕО по темата:


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!