Не презастраховам вината с химия, затова контролът трябва да е много голям, всеки ден. Като спре ферментацията, съдът трябва да се затвори в точния момент. При филтрацията трябва веднага да се бутилира, не може да се чака, сподели за Агри.БГ биопроизводителят Катерина Димитрова.

Фермер: Младите хора са най-големите почитатели на биопроизводството

От шест години младата дама се грижи за семейното лозе и черешова градина, които се простират на около 160 дка в района на град Айтос. Нейните биовина се предлагат по фермерски пазари и биомагазини из страната. В момента преговаря износ за Европейския съюз (ЕС) и Япония. 

„Преди 4 години инвестирах в собствена винарна и сега произвеждам биовино, чиято марка патентовах. Моите продукти се отличават с натурален аромат и изключително ниски сулфити“, хвали се Катерина.

В своето стопанство тя използва типични практики от органичното земеделие.

„За новите насаждения прилагам мулчиране с раздробени храсти или окосена трева, които задържат влагата и пречат на тревата да задуши малкото растение. В градините има много птици и биоагенти – насекоми, които се хранят с ларвите на вредните насекоми“, обяснява фермерът. 

Биопроизводител: „В нашите насаждения има истинска хармония между човека и природата.“ 

През 2017 г. нейно розе е отличено с бронзов медал лично от княз Кирил Сакскобургготски на конкурса Experts In Wine Awards в Лондон.

„Това беше сляпа дегустация, без да се виждат етикети и марки. Журито беше от англичани, които не знаеха какво точно дегустират. Наградата беше съвсем реална. Вероятно успях да ги спечеля с натуралния аромат на моето биовино“, предполага Катерина.

В стопанството е заето цялото й семейство. Младата дама обаче изнася по-голяма част от работата, защото държи да контролира целия процес. Наема и общи работници, като няма проблем с работната ръка.  

„Нашето производство е малко. Не планирам разширяване на площите на този етап, по-скоро модернизиране. Новите насаждения да започнат да плододават. Да си разширя пазарите. Да си направя подобрения. Има върху какво да се работи“, разсъждава биопроизводителят. 

Преди години Катерина кандидатства по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“. Убедена е, че българските производители няма как да са конкурентни, ако не получават европейско подпомагане.

„Когато не става въпрос за много средства, те стигат до правилните хора. Това са евросредства, които са насочени към голям брой земеделски производители и когато човек си гледа работата, нещата се получават. И така е редно. Но има много документация, контролът върху биоземеделието е голям. Добре че съм финансист, за да мога да се справя“, убедена е Катерина.