Ябълки с петна и неправилна форма, с неугледен външен вид, но невероятно вкусни. Такива са плодовете в овощната градина на Станислав Николов от добричкото село Бранище.

Милтенова: Трябва да се мисли за специално подпомагане за „Плодове и зеленчуци“

През тази година младият фермер приключва с прехода си към биологично земеделие и получава сертификат за биопроизводство. В своята овощна градина от 17 декара стопанинът отглежда ябълки, круши, сливи, праскови, нектарини, лешници. 

„Биологичното отглеждане на плодове е по-трудно от конвенционалното, но си заслужава. Това беше моето желание и то вече се сбъдна”, разказва Станислав Николов.

26-годишен земеделски стопанин от добричкото село Бранище вече шест години се занимава със земеделие и едновременно с това успява да учи в Аграрния университет. В момента завършва магистратура по растителна защита. 

„При нас няма лъскави и гладки плодове, без вкус и с дълга трайност. Ние не пръскаме, не третираме с вредни вещества и заради това имаме повече загуби. Плодовете се развалят по-бързо и е необходима бърза реализация. Биологичното земеделие е по-трудно, но ние се борим за качество и за здраве”, разказва Станислав.

Продажбата е по-сложна, тъй като биоплодовете изискват по-висока цена. В същото време биологичното производство у нас вече се цени на сто процента. Най-верни почитатели на натуралните и чисти храни са младите хора. 

„Докато бяхме в преход, наблюдавахме как всяка година все повече и повече потребители търсят екологично чисти плодове. Идваха майки на малки деца за приготвяне на детски храни, идваха млади семейства, които се интересуват от здравословния начин на живот. Има бъдеще в този вид производство!”, убеден е Станислав. 

Неговите продажби се правят на място в самото стопанството. Освен това младият фермер е установил в социалните мрежи контакти с групи от други малки производители, които не правят компромиси с качеството.

Станислав Николов е един от 491 земеделски стопани в Добричка област, които отглеждат плодове и зеленчуци. Все още е малък броят на сертифицираните за биологично производство при трайните насаждения. Общо 20 160 дка са площите с овощни градини в региона.