Калинки и сирфидни мухи нападнаха Добричка област. През последните две седмици в региона се отчита каламитет на хищните насекоми.

Обвързано подпомагане - дяволът е в детайлите

Нападението им няма да окаже влияние върху добивите от полски култури и зеленчуци, дори нещо повече - има обратен ефект като помага на фермерите да се справят с вредните неприятели, които са в състояние да редуцират добивите. Това е позицията на ентомолози и фитопатолози. 

„Калинките и сирфидните мухи са билогични агенти – хищници, които се използват за борба с вредителите по растенията. Те се изхранват с листните въшки по пшеницата и затова не трябва да ги унищожаваме, а да ги пазим“.

Това заяви проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Според учения нашествието им е обусловено от два фактора. 

Първият е наличие на много листни въшки през последните месеци. Ларвите на калинките и сирфидните мухи са изключително лакоми и наличието на обилно „меню“ от въшки им е позволило да преминат във възрастни насекоми. „През миналата година също имахме листни въшки, но беше изключително сухо и това ги редуцира. През тази година климатичните условия също изиграха роля и благоприятстваха развитието на листни въшки. Затова сега дойдоха и хищните насекоми, които само могат да бъдат в помощ на земеделските стопани“, уточни още проф.Киряков. 

В момента пшеницата в Добричка област е в много добро състояние. Посевите все още се развиват и валежите не оказват отрицателно влияние върху житната култура. „По-важно е дъждовете да спрат, когато пшеницата навлезе в стопанска зрялост. Тогава може да се стигне до спад в хектолитъра и добивите“, поясни ученият.