Голям интерес от безработни към селското стопанство и желание да започнат сезонна работа в него отчитат земеделски производители в Благоевградско.

Нетипични инвеститори се захващат с оранжерии

Инициативата за осигуряване на работна ръка в земеделието и намаляване на безработицата по време на криза се възприе добре от фермерите, а явно има интерес и от останалите без работа хора.

В момента ни звънят денонощно, само и само да ги наемем на работа. Но, за да го вземеш на работа, трябва да му подсигуриш и бъдеще, защото, той като работи, си иска парите“, коментира за БНР Велин Георгиев, председател на Асоциацията на оранжерийните производители и председател на Консултативния съвет по плодове и зеленчуци в Област Благоевград.

От аграрното ведомство също смятат, че това е добър механизъм, който ще помогне и на хората, и на фермерите. Министър Танева заяви, че вече са проведени разговори със синдикатите в земеделието, има консенсус и започва процедура за промяна в Закона за насърчаване на заетостта.

Според Велин Георгиев оранжерийното производство в България се е променило доста през последните години, затова е важно какви хора ще бъдат наети в този вид специфично производство.

Велин Георгиев: "В момента има оранжерии в Северна България. В Кюстендилско например традиционно имаше череши, сега се гледат оранжерии, всичко е объркано, всичко е хаос.

Министерството на земеделието не можа да направи региониране – да каже: в Петрич ще се гледат плодове и зеленчуци; там ще се гледат овошки; там ще се гледат картофи, там ще се гледа слънчоглед. Да може производителите да си знаят - там, където има само жито, има два комбайна и всичко е решено.“

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Проблемът с работната ръка не е единственият за решаване в родното земеделие. Георгиев припомня, че преди 20 години сме изнасяли за Гърция 75 % от производството си. 

„Миналата година съм изнесъл 4 тона, сега не знам дали ще изнеса и 1 килограм“, опасява се производителят. 

Според него трябва да има ред на борсата, да се продава повече родна продукция и да се дава повече шанс на българските земеделски производители, за да бъдат равнопоставени на европейските си колеги.

Велин Георгиев: "Ние сме произвеждали домати и краставици и сме учили Унгария. Не може една Полша в момента да е водеща, защото Полша вкара европейските пари точно в растениевъдството, в оранжерии, нови, модерни. И в момента, ако отидете в Полша, ще видите камионите как вървят, летят с продукция и това е добавена стойност.“ 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вече можете да заявявате трудовите си договори по електронен път

Червен бутон „Българско производство“ на сайта на министерството

Ягодите в Североизтока са пред провал заради спряно напояване