От днес, 21.04.2020 г., регистрираните земеделски стопани и регистрираните тютюнопроизводители могат да заявяват по електронен път новите образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа – за повече от един ден, обявиха от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ). 

Могат ли извънредните решения да се превърнат в трайни политики за земеделието?

Промените по чл. 114а от Кодекса на труда във връзка с Закона за мерките и действията по време на извънредното положение предоставят по-голяма гъвкавост при сключването на сезонни договори.

С новите разпоредби се дава възможност сключването на договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа да се правят за повече от един ден, и за 6 часа, освен за 4 и 8 часа.

Другото облекчение е, че не се налага да се заплащат предварително осигурителни вноски.

Тази възможност за земеделските стопани важи само за период на извънредното положение.

Трудови договори за повече от един ден в периода на извънредното положение могат да използват регистрираните земеделски стопани и регистрираните тютюнопроизводители, за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн. 

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Образец на трудов договор за повече от един ден можете да видите тук

Запазва се и възможността за използване и съответно генериране по електронен път на образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден и срещу предварително заплатени осигурителни вноски.

Регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, които ще използват за пръв път Портала за трудови договори по чл. 114а от Кодекса на труда ще получат потребителско име и парола за вход в системата на електронния адрес, който са посочили при регистрацията си в Аграрното министерство. 

Тези, които не са предоставили валиден електронен адрес, може да предоставят такъв в Инспекцията по труда, за да им бъде осигурен достъп. 

Предоставените до момента достъпи до портала остават валидни, уточняват от Агенцията

Повече информация за използването на новия образец на договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, както и Ръководство на потребителя за работа с Портала е публикувана в сайта на ИА „Главна инспекция по труда“, в рубриката „За работодатели и работещи“, подрубрика „Трудови договори по чл. 114а“ .

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Данчо Кощилаков: Имаме сигурност за изкупуването на зеленчуците

Фермери, вижте как да сключвате сезонни трудови договори

Маслодайната роза осигурява работни места по време на криза