Бихме искали да разпишем повече мерки и да заделим повече ресурс, така че в рамките на следващите 5-10 години да видим здрави и напълно възстановени полезащитни пояси. Искаме проблемите, натрупани през последните десетилетия, да бъдат решени. Полезащитните пояси да бъдат трайно оздравени“. Това заяви в Добрич заместник-министърът на земеделието Иван Христанов на работна среща.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Във форума се включиха както лесовъди и земеделски стопани, така и представители на аграрното министерство, МОСВ, природозащитни организации и други, за да решават въпросите, касаещи земеделската продукция, почвеното плодородие и биоразнообразието.

Зам.-министър Христанов уточни, че има няколко варианта за заделяне на средства за полезащитните пояси. Един от тях е по Програмата за развитие на селските райони. Той изрази недоумението си защо до момента мярка 8.5, отнасяща се за устойчивостта и екологичната стойност на горските екосистеми, не е стартирала.

В Националния плана за възстановяване и устойчивост също са защитени пари, част от които могат да се използват за залесяване, посочи във видеообръщение Тома Белев, зам.-министър в МОСВ. Той уточни, че в предстоящата ОП „Околна среда“ отново са включени мерки за залесяване, които могат да се използват за създаване и поддържане на полезащитни пояси. 

До 1 юни трябва да приключи инвентаризацията на полезащитните горски пояси в Добруджа, за да се разбере колко от тях са засегнати, в какво състояние са и какви мерки трябва да се набележат за оздравяването или подновяването им.

Това подчерта по време на дискусията Петя Матева, главен експерт в Изпълнителната агенция по горите. В презентацията си тя посочи, че проблемите с изсъхването на поясите в Добруджа са фиксирани още преди 2 години след сигнал от лесничеите от община Балчик. Обстойното обследване и анализите са показали наличие на патогени и вредители.

Сериозна се оказва и ролята на стреса, породен от сушата. Данните на НИМХ, цитирани от Петя Матева, показват, че през последните 10 години засушаването през летните месеци и недостатъчната зимна влага през студените месеци са ключови фактори.

От 2010 г. до 2020 г. в Добруджа са замерени най-ниски количества валежи.

Снимка, направена с мултиспектърна камера от полевите посещения на терен край село Стожер, показа, че дърветата от ясен са напълно изсъхнали.

Полезащитните пояси заемат 3 % от земеделските площи, но осигуряват над 10 % увеличение на добивите от земеделска продукция, изтъкна в презентацията си Филип Ковашки, изпълнителен директор на ИАГ. Към момента у нас съществуват близо 290 000 дка горски пояси, като в това число се включват полезащитните, противоерозионните, крайпътните. 

Основните стъпки за опазването им, част от които вече са предприети в средносрочен и длъгосрочен аспект, са по ОП „Околна среда“, програма LIFE и по Плана за възстановяване и устойчивост, потвърди още Ковашки.