Засушаването в Добричка област става все по-сериозен проблем. Особено силно са засегнати крайморските общини. „Имаме спешна нужда от дъжд. Засега пшениците се държат, но развитието им е слабо. Няма влага“, обобщи Иван Йорданов, председател на земеделската кооперация „Приморец“ в село Тюленово, община Шабла.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

„Трябва да изведем реколтата до жътва, тя е особено важна. Направили сме всичко необходимо за пшеницата, извели сме цялостната технология независимо от цените на торове, препарати, горива. Посевите са подхранени, сега чакаме дъжд“, допълни още кооператорът. 

Според Иван Йорданов разходите за декар вече са между 250-300 лв. и вървят нагоре. Надеждите са за добра реколта, тъй като част от стопанствата имат натрупани дългове, които „тежат“ още от сухата 2020 г. Тогава в цяла Добруджа пропадна реколтата от пшеница, а средните добиви едва достигнаха 178 кг/дка. В района на крайморските общини Шабла, Каварна и част от Балчик производителите пожънаха по 50 кг/дка пшеница. 

В момента посевите са в критична фаза - те трябва да изкласят и налеят зърно, но стресът от засушаването ще попречи, не крият мрачните си прогнози земеделските стопани. Според ежедневните наблюдения на полето недостигът на почвена влага вече е видим, тъй като на места се забелязва усукване на листата на растенията. Пшениците са в различна фаза на развитие заради продължителната и закъсняла есенна сеитба. 

Валежи са необходими и за доброто развитие на пролетните култури. В Добруджа през тази пролет са засети близо 818 000 дка с царевица и 906 000 дка със слънчоглед. Очаква се през юли стопаните да пожънат реколтата от общо 1 млн.333 хил. дка с есенници.