България е най-големият в Света вносител на зеленчуци и плодове от Турция! Тази новина съобщи китайската информационна агенция Синхуа, позовавайки се на данни от Асоциацията на турските износители на пресни плодове и зеленчуци.

 

На първо място се нарежда Русия, осъществила внос на плодове за 235 млн. долара, което се равнява на една трета от целия турски износ. Следват Германия, внесла плодове за 127 млн. долара, България – за 43 млн. долара, и Ирак – за 40 млн. долара.

 

През 2013 г. Турция е изнесла плодове за общо 708.5 млн. долара, което е увеличение от 16% спрямо предходната 2012 г. и рекордно високо равнище в последно време. Най-голям дял се пада на гроздето – 187 млн., следвано от черешите – 155 млн. долара.

 

В експертен доклад на природозащитната организация Грийнпийс, публикуван в Германия, се съдържа предупреждение срещу консумацията на някои зеленчуци и плодове, отглеждани в Турция, съобщава турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на информация във в."Ватан".

 

Докладът на организацията се основава на резултатите от проучване, направено от специалисти по поръчка на Грийнпийс на 76 различни видове зеленчуци и плодове, продавани в периода 2009-2010 г. в супермаркети, магазини и места за продажба на плодове и зеленчуци в различни страни от Европа. В част от тестваните зеленчуци и плодове е установено наличие на химически вещества над допустимите норми. В 50 процента от проверените продукти е установено наличие на пестициди.

 

Чушки, круши и грозде, произведени в Турция, са поставени на първите три места в списъка на най-опасните плодове и зеленчуци в Европа в резултат на направеното изследване на 76 различни видове плодове и зеленчуци.

 

НТВ посочва, че Турция е получавала предупреждения на първо място от Русия, а също от Украйна, Германия и Холандия, че земеделските продукти, които изнася, съдържат вредни за човешкото здраве остатъчни вещества.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!