На срещата на министрите на земеделието от Вишеградската група, Румъния, Словения и България в Словакия, в която участва и зам.-министър Бракалова, стана ясно, че нашата страна заедно с останалите участнички се обявиха за продължаване на съществуването на смесени стопанства, в които се развива конвенционално и биологично земеделие. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 
Марина Бракалова каза, че за България ще е трудно да запази тенденциите в развитието на сектора, ако предложението за еврорегламент за биологично произоводсто бъде прието в настоящия вариант. „Премахването на възможностите за смесени стопанства и за използването на небиологичен посадъчен материал и животни при производството на биопродукти ще доведе до намаляване на желанието на стопаните да преминат от конвенционално към биологично земеделие“, допълни тя. Бракалова обясни още, че основен проблем за производителите в нашата страна е именно осигуряването на качествен посевен и посадъчен материал. 
 
На форума, участниците подписаха Обща декларация по Предложението за регламент относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти. В него е записан и призив към Европейската комисия за осигуряване на гаранции за опазване на биологичните продукти от ГМО.
 
На срещата в Словакия бяха обсъдени и въпроси свързани с възникналите проблеми в следствие на руското ембарго за внос на селскостопански продукти от ЕС. Преобладаващите позиции са били свързани с това, че мерките на европейско ниво, трябва да бъдат подобрени за да се избегне задълбочаване на казуса.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!