Огнище на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) е констатирано от инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в землището на Съединение, област Пловдив. Това информират от пресофиса на БАБХ.

След получен сигнал ветеринарните инспектори са установили изхвърлени трупове на домашни свине без идентификационна марка. Взетите за изследване проби са показали положителен резултат за болестта АЧС.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза землището на Съединение, област Пловдив.

В 10-километровата наблюдавана зона около огнището влизат селата Малък чардак, Голям чардак, Неделево и Правище от община Съединение, Костиево, Радиново, Бенковски, Войсил и Строево община Марица, както и Цалапица от община Родопи.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство, информират от БАБХ.

Извършено е почистване и многократна дезинфекция на мястото, където са установени труповете на свинете. Предстои осъществяване на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине, свързани с населеното място, 35 дни преди установяване на заболяването.