Никоя страна не е в безопасност от Африканската чума по свинете (АЧС). Това е световно предизвикателство, което изисква глобални действия. Трябва да има сътрудничество между отделните сектори и отделните държави, за да го победим.   Това се казва в седмичния бюлетин на земеделското ведомство в областта на безопасността по агрохранителната верига.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?


АЧС отново нахлува в Европа и заплашва хиляди ферми. От друга страна размириците в Украйна имат опустошително въздействие върху много области на живота и общественото здравеопазване, включително върху съвместните европейски усилия за предотвратяване, контрол и ликвидиране на АЧС в региона. 


Експерти са на мнение, че именно заради ситуацията в Украйна може да е трудно овладяването на болестта при един по-късен етап. 


“Въпреки това ЕС активно подкрепя Украйна, граничеща с държавите членки и Молдова, и прави всичко възможно, за да гарантира, че огнищата на АЧС са ограничени и овладени”, се казва в бюлетина на ресорното ведомство.


Наред с това Италия е последната държава членка, засегната от болестта. Още в началото на годината - през януари 2022 г. АЧС беше открита при диви свине в континентална Италия. Страната успя ефективно да открие и овладее болестта в ограничена област, като спря разпространението ѝ. 


След като беше потвърдено наличието на АЧС, Комисията, в сътрудничество с Италия, незабавно прие съответното законодателство на ЕС за определяне на параметрите на заразената зона. След като определи границите, бяха предприети и другите мерки, като например забрана за износ на свине и продукти от свинско месо от заразената област, за да не се излагат други държави членки и трети държави на повишен риск.  


Добрата новина е, че спасение има. Пример за това са страни като Чехия и Белгия, които преди няколко години успяха да изкоренят АЧС при дивите свине на тяхна територия.