Държавата ще започне от утре, 2 септември, изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопаните, които доброволно са заклали прасетата си от личния двор като мярка срещу Африканската чума по свинете (АЧС).

Първи случай на АЧС до фериботния комплес в Оряхово

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи това днес, след като през август земеделското министерство обяви, че компенсациите ще се изплащат след 1 септември.

БАБХ:  „Право на обезщетение имат стопаните с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства."

От съобщението за начислените помощи стана ясно, че кампанията за ликвидиране на всички домашни прасета в стопанствата тип  „заден двор", като мярка срещу АЧС, е обхванала територията на цялата страна.

Помощите ще бъдат изплатена в 27 от общо 28 области на България с изключение на област Кърджали, където няма подадени заявления за компенсации.

Кампанията за подпомагане на стопаните, които са заклали предварително прасетата си от задния двор, ще започне утре в 21 области в страната.

Агенцияята по храните:  „То ще става по утвърден график, съгласуван с кметовете на населените места за часовете и мястото на получаване на обезщетенията."

Областите, в които стартира изплащането са: Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София град, София област, Търговище, Шумен и Хасково.

В някой от общините в тези области изплащането ще продължи и в дните след 2 септември.

В други шест области - Благоевград, Бургас, Габрово, Сливен, Стара Загора и Ямбол, изплащането на средствата ще започне след 2 септември.

Сумите ще бъдат преведени първо на собствениците на животни, които са посочили банкови сметки за получаване на помощта. Стопаните, които нямат банкови сметки, ще бъдат компенсирани с пари в брой по места.

Както Агри.БГ писа, собствениците, заявили еднократната помощ, са декларирали, че през следващите 12 месеца няма да отглеждат прасета в личните си стапанства.

Всички новини по темата вижте ТУК.