Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) държи да уточни, че тя никога не е плащала на ловците за взети проби, нито за отстрел на дивеч, включително и диви свине, се казва в прессъобщение на Агенцията.

Спешно: Инспектират оградата по границата с Румъния заради АЧС

Изследването за трихинелоза винаги е било за сметка на ловците, като те сами са решавали в коя лаборатория и по какъв начин да изпратят за изследване пробите си, коментират още експертите. От друга страна, изследването на проби за Африканска чума по свинете (АЧС) винаги е било безплатно за ловците, допълват те.

От БАБХ са отчели, че е необходимо масово изследване за АЧС на отстреляните свине. Ето защо е създадена организация за едновременно вземане на проби и за двете заболявания, както и за служебно транспортиране на пробата от лабораторията за трихинелоскопиране до тази за изследване за АЧС.

БАБХ призовава да се увеличи отстрелът на дива свиня и да се преустанови масовото подхранване.

За се ограничи заразата сред дивата популация, Агенцията се опита да мотивира ловците, като намали цената за трихинелоскопиране в нейните лаборатории. Така, през ловния сезон на 2018 г., пробата струваше само 0,50 лв. вместо предишните 12 лв. Въпреки това обаче не се отчете осезаемо увеличаване на отстрела, което показва, че мярката не е била ефективна, коментират служителите.