"Използването на Skype, ICQ, MSN може да бъде опасно за информационната сигурност на Държавен фонд "Земеделие", който чрез различни програми финансира българските фермери.  Наличието на десетки безплатни приложения и информационно-технологични инструменти е удобство за хората, но те не са подходящи за големите компании и институциите".



Това заявиха в съобщение, разпратено до медиите от АЙ БИ ЕС ГРУП – БЪЛГАРИЯ – фирмата изпълнител на обществената поръчка за внедряване на специализираната платформа за комуникация  - IBM Sametime в Държавен фонд "Земеделие".

 

В петък няколко медии съобщиха, че земеделското министерство е платило 86 хил. лв. за внедряване на софтуер, аналог на безплатната програма Скайп (Skype).

Според информацията, поръчката за програмата е спечелена от единствената фирма, подала оферта, като е сключено споразумение за конфиденциалност.


От компанията отрекоха продуктът да е аналог на Skype. В  писменото им изявление е посочено, че публични услуги като Skype, ICQ, MSN са забранени за употреба в редица обществени институции, вкл. и в офисите на Европейската комисия,  поради съображения за мрежова и информационна сигурност.

 

"Наред  с това наличието на корпоративна платформа не позволява използването й за лични цели и разговори с хора извън работната среда, ограничава възможностите за злоупотреби, изтичане на информация и търговски шпионаж", допълват от компанията. 



Изпълнената вече поръчка включва доставка на лицензите, сървъри и 310 комплекта уеб камери и слушалки с микрофон за работните места на служителите, както и услугите, свързани с интеграция на системата в комуникационната инфраструктура на ДФЗ , както и обучение на администраторите. В рамките на договора има и поет ангажимент за 1 година поддръжка на цялата среда и 3 годишна поддръжка на лицензите, които от своя страна били вечни.


Фирмата обяснява и как точно работи програмата и какви са функциите и. Внедреният от компанията софтуер IBM Sametime  представлява корпоративна платформа на IBM за обмен на съобщения, провеждане на видео и уеб конференции, защитени разговори и трансфери на данни с висока степен на сигурност.


"Системата разполага с широк набор от функции, които далече надхвърлят възможностите на публични услуги – например системата е платформа за уеб конференции с поддръжка на видео и аудио трансфер, като включва и всички функции на виртуална класна стая. IBM Sametime използва собствен протокол за връзка между клиента и сървъра с криптиране на комуникационния канал", е обяснението на компанията изпълнител.


В писмото е заявено, че фонд "Земеделие" работи със средства по предприсъединителна програма САПАРД, по мерките от Общата селскостопанска политика (ОСП) и Общата рибарска политика (ОРП) на Европейския съюз (ЕС), както и от Програмата за развитие на селските райони. Структурата на фонда включва Централно управление и 28 областни дирекции. Всичко това налагало много по-високо ниво на сигурност на комуникацията в институцията.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!