След проведено заседание на управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), а впоследствие и на общото събрание членовете на асоциацията избраха за нов председател на УС Евгений Орашъков, който в момента е управител на „Александреа агро” ЕООД.

За нов зам.-председател бе излъчен Георги Балджиев, представител на „Балджиеви-91” ООД. От предишното ръководство на УС бяха преизбрани за зам.-председатели представителите на „Адванс терафонд” АДСИЦ, „Агрион инвест” АД и „Мек балкан” ЕООД, съобщиха от БАСЗЗ.

Досегашният председател и изпълнителен директор на “Ставен” АД Стайко Стайков бе избран за почетен председател на БАСЗЗ. Той бе начело на асоциацията от 2015 г. През тези 9 години БАСЗЗ организира редица специализирани форуми по актуални теми, свързани със собствеността, управлението, състоянието и проблемите на земеделските земи, напояването и селскостопанския сектор.

"Асоциацията участва активно във всички работни групи и съвети на държавно ниво, които имат отношение към поземлените отношения и земеползването.

Експертизата на членовете допринесе за изготвянето на редица становища и позиции по законови и подзаконови нормативни актове, свързани със земеделската земя, земеделието, Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, Плана за възстановяване и устойчивост и т.н. БАСЗЗ реализира успешно и първите в новата история шест комасационни проекта с частно финансиране.

Благодарение на социалната ангажираност на своите членове и във връзка с традициите си в сферата на корпоративната социална отговорност БАСЗЗ дари над 16 000 лева на Българския червен кръст и Селскостопанската академия", обясняват от организацията.

В годините БАСЗЗ проведе множество благотворителни кампании.

„За мен да бъда председател на асоциация като БАСЗЗ, беше преди всичко кауза. Кауза, да покажем, че българската земя е ценност, че можем се грижим за нея по най-високи европейски стандарти, че е наш приоритет не само днешната реколта, а прехраната на поколенията след нас”. С тези думи Стайко Стайков прие от новоизбрания председател на БАСЗЗ почетна грамота, която му беше връчена за заслугите му, свързани със защита на правата и интересите на собствениците на земеделски земи, развитието на обществените отношения, утвърждаването и развитието на БАСЗЗ.

“Пред мен като нов председател стои още по-голяма отговорност – да надградя постигнатото, което никак не е малко, и да работя още по-усилено за каузата, за да оправдая гласуваното доверие. Вярвам, че с ваша помощ, ще останем верни на грижата за българската земя и единни в защитата и отстояването на позициите на национално и международно ниво”, посочи новоизбраният председател Евгений Орашъков.

Седалището и адресът на управление на асоциацията бяха променени и занапред ще бъдат в град София, ул. “Славянска” 5.

БАСЗЗ е член на Европейската организация на собствениците на земи (ЕЛО) и на Българска стопанска камара (БСК). Асоциацията има действащи споразумения за партньорство със Селскостопанската академия, Българската телеграфна агенция и Българския фермерски съюз.

За новоизбрания председател на БАСЗЗ

Евгений Орашъков е един от учредителите на БАСЗЗ през 2007 г., тогава в качеството си на представляващ на “Серес” АД. Той е изпълнителен директор на “Серес” до 2013 г., след което продължава професионалния си път като управител на “Агро Сантия” ООД. От края на 2015 г. е управител на “Агро Сип” ООД. Член е на Съвета на директорите на “Конекс-Тива” АД и на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Разполага с реален и експертен опит не само в управлението на поземлената собственост, но също така в сферата на растениевъдството и животновъдството.