Европейският съюз изпълнява амбициозна законодателна програма за борба с изменението на климата. През последните месеци обаче противоречията относно европейския Закон за възстановяване на природата доведоха до дълбоко разделение в Общността. 

Новостите в заявяването на подпомагане по екосхеми и интервенции за биофермери

Целта на закона е да се възстанови природата в нейното състояние от 1950 г. Това предизвикателство изисква местните власти да върнат за четвърт век природата в състояние отпреди 70 години, като за изпълнение на целта трябва да се намалят обработваеми площи, гори и морски региони. 

Оставянето на ниви под угар вече е заложено в новата Обща селскостопанска политика

Това трябва да стане основно чрез намаляване на обработваемите земи, гори и морски площи, за да се даде възможност за възстановяване. Тази идея обаче вече съществува в Общата селскостопанска политика – „оставяне под угар“, и тя задължава земеделските стопани да не използват 4% от земята си, за да се позволи възстановяването на природата.

„Въпреки че страната ни има привилегията да притежава богато и съхранено биологично разнообразие като една от държавите с най-голям дял от територията (близо 35%), попадаща в мрежата Натура 2000, този законопроект би наложил нереципрочно допълнителна тежест и цели за възстановяване и върху останалата част от територията“, според българският евродепутат Асим Адемов. 

Резултатите от оставянето под угар са добри за природата, но също така намаляват производството на храни, което повишава цените. 

В някои европейски страни храните поскъпнаха с повече от 20%

В това отношение България е рекордьор с над 27% ръст на цените на продоволствията, което е двойно повече от Франция и Италия, например. При тези обстоятелства е просто безотговорно да се намали производството на храни по какъвто и да е начин, коментира той. В Закона за възстановяване на природата Комисията предлага намаляване на обработваемите земи, гори и морски площи с потресаващи 10%, според Адемов и неговият колега Манфред Вебер. 

Според тях отрицателните последици ще бъдат много сериозни. 

„Законът за възстановяване на природата има добри намерения, но би бил бедствие за селските общности, земеделските стопани, рибарите и публичните органи, които трябва да посрещнат правните последици от неговото прилагане“, казва още българският представител в Европейският парламент, според когото Комисията трябва да предложи нов проект на Закон за възстановяване на природата.