Антракнозата по фасула е гъбно заболяване. У нас е разпространена широко, но най-голямо значение има във високите котловинни полета, по поречията и в районите, намиращи се близо до водни басейни - там, където относителната влажност на въздуха е висока. В останалата част на страната се явява само в дъждовни години.

Заболяването антракноза по фасула се характеризира с това, че още по котиледоните на поникващите растения се появяват червеникавокафяви петна. При висока относителна влажност на въздуха върху петната се образува спороношение на гъбата, което е оцветено в розово. Разнасяни от вятъра и дъждовете, спорите попадат върху същинските листа на растенията и ги заразяват. От долната страна на листата надлъжно на жилките се появяват множество червеникавокафяви петна.

Освен листната маса причинителят на заболяването антракноза по фасула напада и младите бобове. По тях се появяват дребни кафяви точици, които бързо се разрастват до 1 см големина. Те са тъмнокафяви и по-ниски от околната повърхност. Петната са заобиколени от тъкани, оцветени в кафеникавочервен цвят. Като прониква на дълбочина, патогенът достига семената и ги заразява. По тях се образуват тъмнокафяви, леко хлътнали петна.

Причинителят на антракнозата по фасула е гъбата Colletotrichum lindemuthianum, която се характеризира със значително патогенно разнообразие в своите популации. Тя се запазва много добре в растителните остатъци, които се намират в почвата. Все пак основна роля за разпространението на инфекцията играят семената. С помощта на котиледоните по време на поникването причинителят се изнася на повърхността на почвата. Върху петната, намиращи се по котиледоните, се образуват огромен брой спори. При дъжд и особено ако той е придружен от вятър, спорите се разнасят из посева, както и на значителни разстояния от него, където извършват нови заразявания. До съседните растения или посеви причинителят може да достигне и с помощта на заразени части от растенията (главно сухи листа и части от тях, носени от вятъра). В този случай заразяването се извършва при падането на утринните роси.

Като проникне в семената през стените на нападнатите бобове, патогенът остава в тях до следващия вегетационен период, когато с поникването им започва своя нов цикъл на развитие.

Борба с болестта aнтракноза по фасул

Основното средство за борба с антракнозата по фасула е използването на здрав посевен материал.

Останалите мерки включват: