Специфики на болестта

Сухото (фузарийно) гниене по картофите се появява по време на тяхното съхраняване. Болестта започва с тъмни сухи петна по клубена, които се разрастват, докато го обхванат. Те се вдлъбват, а кората върху тях се набръчква поради свиване на нападнатите тъкани. По-късно по повърхността на поразените части се появява гъбен налеп с различен цвят - белезникав, жълтеникав, бледокафяв, розов. Ако разрежете болен картоф, ще видите, че тъканите под петното са кафяви. Заразата преминава от болните в съседните здрави клубени.

При влажни условия болните картофи се нападат и от бактерии, които причиняват мокро гниене с неприятна миризма.

Не забравяйте, че патогенът навлиза в клубените през рани, нанесени по време на изваждането, превозването и през повреди, причинени от болести и неприятели.

Гниенето се проявява силно при:

  • - съхраняване на недоузрели картофи,
  • - лошо проветряване и
  • - висока температура (оптималната температура за развитието на гъбата е 10-20°С).


Защо се деформират картофените клубени

Какво трябва да направите, за да запазите картофите от сухото гниене?

Започнете да изваждате клубените, след като узреят. Наранените и насечените използвайте за бърза консумация. А картофите, оставени за съхраняване, просушете и закалете на сенчесто място. Внимавайте да не наранявате клубените при поставянето им в щайги, касетки и други и при пренасянето. Съхранявайте ги в проветриви помещения при ниска температура (1-3°С). Напръскайте скарите, етажерките, стените с 1-процентов бордолезов разтвор преви поставянето на картофите. Проветрявайте от време на време и отстранявайте загнилите клубени. Унищожете ги, като ги посипете с вар и ги закопайте.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бактериални болести при картофите

Календар на зеленчукопроизводителя за февруари

Картофи - торене и сортове за ранно производство