Българските зърнопроизводителите продължават да бъдат едни от най-засегнатите заради безмитния внос на зърно и маслодайни култури от Украйна. В тази връзка министрите в Европейския съюз се съгласиха на допълнителни компенсации за земеделските производители, като за целта 5% от неизразходвания бюджет по ПРСР за 2021 и 2022 г. ще се пренасочи като компенсаторна помощ за фермерите. 

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

Помощта достигна и зърнопроизводителите, като максималното подпомагане за стопанствата, които са отглеждали слънчоглед, беше до 1 500 дка с културата. За декар се отпускат по 4 лева, или по 6 хил. лева на стопанство. Докъде стигна помощта за производителите - питаме Александър Сотиров, зърнопроизводител от Айтос, който обработва 6000 дка земя.

"Смятам, че буквално се подиграха със сектора. Първо защото 4 лв./дка, не знам с какво да го сравня. Дори препаратът, който пръскаме в слънчогледа за борба с плевелите, е по-скъп от 4 лв./дка. Това е едното. Другото, което е, че помощта е до 1500 дка. Добре, по този начин ще се подпомогнат определена група от фермери. Стопанства от порядъка на 3000-4000 дка, но какво остава за тези с 6000-7000-8000 дка? Много хора ще кажат, че има много големи стопани, които обработват по 100-200 хил. дка земя. Защо и те трябва да бъдат изключени? Това, че обработват такива големи декари означава ли, че нямат разходи? 


В крайна сметка къде е помощта? Ние сме в момента секторът в България, който е един от най-пострадалите заради войната в Украйна. Къде е помощта, която те ни дават? Казват ето, имате помощ, имате субсидиране, но това е само за пред хората, за пред медиите. Де факто ние оставаме на заден план.

Зърното ни продължава да стои под навесите, не може да се продаде и това, което е най-интересното е, че нямаме яснота кога ще можем да го продадем, защото цените продължават да вървят надолу и няма индикации да вървят нагоре. Ситуацията става все по-сложна и по-сложна, и в даден момент ти като млад човек изпитваш някаква дори малка надежда, че ще получиш помощ от държавата, а в същия момент я няма. 

Знаете ли в публичното пространство сектор Зърнопроизводство е много криворазбран. Мнението на хората е изключително негативно, което до някъде го оправдавам, защото наистина има фермери, които създадоха това мнение. Но всъщност стопанства като моето и като много други, които са основани на семейни начала; които разчитат на кредити, не на собствени пари. Разчитат на добра работа в екип от страна на семейство и няколко служителя, разчитаме изключително много на субсидиите, защото в момента ситуацията в страната е такава, че печалбата, която получаваш изобщо от стопанството в определена степен е от субсидията и подари тази причина ние сме изключително криворазбрани. Ние попадаме в това колективно негативно мнение в сектора. И никой не ни обръща внимание по никакъв начин. Не казвам, че сме някакви страдащи и изстрадали, но все пак ние си имаме собствените си проблеми и проблемите в сектора, но главното е, че заради това всеобщо негативно мнение изключително честни и добри земеделци попадат в това негативно обществено мнение. И съответно оставаме изключително ощетени от това", коментира Александър Сотиров.

Проблемите са повече от ясни и наболели, но какво е решението поне в очите на младия фермер?

"Когато се обърне каруцата пътищата са много. Решенията са много. Идеите са много. Въпросът е как ще се изпълнят и дали ще срещнат съмишленици, които да помогнат в това отношение. Благодарен съм на НАЗ, че срещам в тяхно лице помощ, съмишленици и тепърва предстои да разберем. Имаме идеи, стратегии, формираме ги, за да можем да получим някаква гласност", обясни той.

За Коледните и Новогодишни празници Александър Сотиров пожелава на своите колеги най-вече здраве.

"Каквото и да се случва около нас, ако сме живи и здрави можем да постигнем всичко!", заключи младият стопанин.

 

Вижте повече във видеото