Тези дни главна тема е градушката и пораженията от нея в пловдивските села. Вече стана ясно, че министър Христо Бозуков е наредил да бъдат обследвани пораженията от страна на Общинските земеделски служби. 

Слънчогледът е рекордьор по поскъпване

Но, за да стане това, фермерите трябва да попадат молба, с която да поискат да им бъде направена проверка, въз основата на която да им бъде направен протокол. 

Важно: Ако производителите нямат протокол за 100% пропаднали площи, няма да получат никаква компенсация от държавата. 

 

Дори 90% да са пропадналите площи, няма да има компенсация. Като тази компенсация е до 80% от извършените разходи. 

“Към момента на нанасяне на щетите разходите са големи, защото те вече са преди бране”, коментират фермери. 
Има и друг момент, посочиха стопани пред Агри.БГ. Ако имаш застраховка, ще вземеш 50% от разходите към момента на настъпване на щетата, а ако нямаш застраховка - взимаш половината на тези 80%, т.е. - 40 процента. 

На тази тема говори и служебният министър. 

“Ако засегната продукция е по-малко от 100%, не се изплащат компенсации. Тогава се издава обикновен протокол и ако имат застраховки, щетите ще им бъдат изплатени от застрахователната компания”, посочи Бозуков пред БНТ. 

Той подчерта, че за да могат да се изплатят компенсациите от  Държавен фонд земеделие (ДФЗ), самите земеделски производители и техните наследници трябва да представят документи за форсмажорни обстоятелства, каквито са щетите от градушки. Това се доказва именно с протоколите, които се издават при обследването. 

Фермерите следва да се обърнат към общинските земеделски служби и да поискат проверка на площите. 

“До вчера - 30 август, бяха само 10 молбите. Надявам се, че днес и утре вече ще има повече”, посочи министърът. 

Има и нещо друго - фермерите се опасяват, че по този начин ще загубят обвързаната подкрепа. Обезщетенията принципно са по-добри от обвързаната подкрепа, коментираха земеделци пред Агри.БГ, но ако пропадналите площи не са на 100%, по-добре да се си “гонят обвързаната подкрепа”, съветват те. Въпреки че доказването на добиви в случая също би било трудно. 

Фермерите спорят чест с представителите на ДФЗ точно за това - ако има останали два стръка пипер или 5 кайсии на дървото, това не е на 100% пропаднали площи, но кой би изкарал пари от това нищожно количество. 

Иначе министърът заяви, че по принцип механизмите за помощ са три, но де факто за този конкретен случая са два. 

По правило съществува държавната помощ de minimis. Тази мярка дава възможност да се изплатят до 25 000 евро на земеделски производител. 

“За съжаление, обаче, към момента този фонд е изчерпан. Той беше 124 млн. лв. за три години. Тази година трябваше да има близо 41 млн. лв., но се оказа, че до април месец този фонд е изчерпан и по него няма никакви средства. 

Предстои да поискаме нотификация по тази помощ, за да можем да използваме тази помощ”, припомни Бозуков. 

Именно заради липсата на възможности за de minimis възможностите за помощ за пострадалите от градушката земеделци в конкретния случай са две. 
Първата е по мярката “Помощ за компенсиране на щетите в резултат на неблагоприятни климатични условия”, а втората е “Помощ за съфинансиране на застрахователни премии”. 

“Земеделските производители имат опит със застраховането и като че ли имат някакво недоверие към застрахователните компании. Затова в голямата си част не застраховат продукцията си, което създава усложнения в изплащането на щетите. Затова включихме и тази помощ - за нея беше заделен фонд от 5 млн. лв. още през февруари. 
Това означава, че земеделските производители могат да застраховат продукцията, като част от застраховката се поема от държавата. 

Към момента са изплатени около 2 млн. лв. от този фонд на 510 земеделски производители”, обясни министърът за втората възможност. 

Той посочи, че към момента е трудно да се каже какъв е размерът на щетите, тъй като точно за това се правят тези теренни проверки. 

“Възможностите ни са силно ограничени, но смятам, че има как да намерим средства, за да компенсираме щетите от тази градушка”, добави проф. Бозуков.