Ако сте част от иновативен проект за защита на пчелите или други опрашители, може да намерите признание и финансиране, като се включите в деветото издание на Европейската награда за пчеларство. Крайният срок да кандидатствате е 9 септември 2022 г.

БАБХ работи по два сигнала за отравяне на пчели

Целта на инициативата е да намери общи решения в полза на биоразнообразието чрез награждаване на проекти, които гарантират защитата и просперитета на опрашителите в Европа. Наградите са учредени през 2014 г. от Европейската организация на собствениците на земя (ELO) и Европейската асоциация на производителите и търговците на селскостопански машини (CEMA).

Ще бъдат раздадени три награди: 4000 евро за „Практики за управление на земята“, 4000 евро за „Иновативни и технологични решения“ и диплома като специално признание на журито.

Европейската награда за пчели е отворена за всякакви кандидати – фермери, собственици на земя, изследователски институти, академични среди и частни и обществени организации, които разработват  изключителни и иновативни проекти, целящи защита на пчелите или други опрашители  и подпомагане на опазването на биоразнообразието. Бившите кандидати са добре дошли да кандидатстват отново.

Церемонията по награждаването е планирана към края на годината в Брюксел. Независимото жури включва международни експерти, членове на европейските институции и неправителствени организации. Тяхна задача е да отсеят най-добрите практики и иновативни идеи в областта.

За да кандидатствате, изтеглете формуляра за заявление и го изпратете обратно по имейл на [email protected]