Необичайните зимни условия в началото на април причиниха допълнителни повреди по напредналите в развитието си овощни култури. През следващите 6 дни обаче времето ще претърпи съществена промяна, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

Сняг по време на цъфтеж - какви ще са загубите?

През първите дни от периода се очакват по-високи температури. В полските райони средноденонощните им стойности ще достигнат и надвишат биологичния минимум, който необходим за вегетацията на зимните житни култури и рапицата.

Към средата на другата седмица се предвиждат нормализиране на температурите и активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и засетите пролетни култури. 

В края на първото десетдневие на април пшеницата и ечемика ще се във фази: братене, преход към вретенене и фаза вретенене предимно при посевите в част от Дунавската равнина и в източните райони на страната.

При зимната рапица ще се наблюдава начало на фаза бутонизация.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

До края на първото десетдневие на април на много места в полските райони се очаква високо съдържание на влага в горните почвени слоеве заради падналите значителни валежи в началото на пролетта. Тя обаче ще възпрепятства предсеитбените обработки и сеитбата на средноранните пролетни култури, прогнозират експертите. 

НИМХ: Високото съдържание на влага в горните почвени слоеве се очаква да доведе до по-късна сеитба на слънчогледа. 

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) припомнят, че до средата на първото десетдневие на април е агротехническият срок за сеитбата на слънчогледа в Дунавската равнина, а до края на десетдневието – в Североизточна България, в крайморските райони и високите полета на Югозападна България.

Подходящи условия за провеждане растителнозащитните пръскания при овощните култури, незасегнати от пролетните слани, ще има през втората половина от периода.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бадемите в Странджа също са застрашени от измръзване

Нови възможности за следене на валежите в реално време

Сухо и меко време - има ли цикличност в глобалното затопляне?