Април ще започне със застудяване и валежи, в северната част на страната се очаква и сняг, като не е изключено да се образува и снежна покривка. Втората половина на месеца обаче ще бъде с по-високи температури от обичайните за този период от годината.

Вижте агропрогнозата на Агри.БГ

В началото на месеца агрометеорологичните условия ще се определят от променливо и хладно време, коментира Дукена Жолева, агрометеоролог в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Прогнозираните валежи до средата на първото десетдневие ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве на много места в страната, което ще забави провеждането на предсеитбените обработки и сеитбата на слънчогледа.

Агротехническите срокове за сеитбата на слънчогледа в Южна България изтичат в края на март.

До средата на първото десетдневие на април е оптималният срок за сеитбата на слънчогледа в Дунавската равнина, а до края на десетдневието – в Североизточна България, в крайморските райони и високите полета на Югозападна България.

ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Повишение на температурите до обичайните за този период годината се очаква в края на първото десетдневие и първата половина на второто десетдневие на април. Тогава ще се активизират вегетационните процеси при есенните посеви и засетите пролетни култури.

Дукена Жолева: В средата на април при зимните житни култури ще преобладава фаза вретенене, при рапицата - фаза бутонизация.

При рапицата във фаза бутонизация - от зелен до жълт бутон, е необходимо да се извърши обследване за наличие и плътност на един от най-опасните вредители - рапичния цветояд. При численост на вредителя надвишаваща прага на икономическа вредност (ПИВ) - над 5 бръмбара на растение, трябва да се проведе своевременно третиране, преди рапицата да встъпи във фаза цъфтеж.

През втората половина от месеца развитието на земеделските култури ще бъде с ускорени темпове при температури около и над нормата за периода. При рапицата ще протича масово фаза цъфтеж. При пшеницата ще се наблюдават фазите вретенене и преход от вретенене към изкласяване.

В края на април при част от посевите, вретенили най-рано – през второто десетдневие на март (агростанции Силистра, Долни Чифлик), ще се наблюдава и фаза изкласяване. През този период зимните житни култури трябва да се обследват за появата и вредната дейност на житната дървеница, обикновената житна пиявица и пшеничният трипс.

В началото на третото десетдневие температурата на почвата в 10-сантиметровия слой в полските райони ще бъде подходящи за сеитбата на царевица за зърното, а в края на месеца – и за топлолюбивите пролетни култури, като памук, фъстъци, фасул, дини, пъпеши и други.

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА

Падналите значителни валежи в началото на пролетта на много места са надвишили 30-35 литра/м² и са увеличили почвените влагозапаси в еднометровия почвен слой. В по-голямата част от страната, с изключения на места в източните и крайните южни райони, при зимните житни култури са измерени нива на влагозапасите над 90% от пределната почвена влагоемност (ППВ).

Очакваните валежи през април ще бъдат около и над нормата.

Дъждовете ще осигурят достатъчно влага за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите пролетни култури и на встъпилите в репродуктивен стадий от развитието си есенни посеви.

През месеца прогнозираните стойности на минималните температури са до минус 2°С. Това ще бъде поредно изпитания за напредналите в развитието си овошки. По-подходящи условия за провеждане растителнозащитните пръскания при овощните култури, незасегнати от пролетните слани, ще има в през втората половина от първото, началото на второто и в средата на третото десетдневие.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Колко надеждни са дългосрочните метеорологични прогнози?

Сушата заплашва две трети от територията на България

Жегата удари реколтата от зърнени култури, но не и в Черноморския регион